Matei Bogdan
Publicat în 12 februarie 2020, 20:02 / 85 elite & idei

Radu CRACIUN: Deductibilitatea fiscala pentru economiile pe termen lung ar incuraja romanii sa agoniseasca pentru batranete

Radu CRACIUN: Deductibilitatea fiscala pentru economiile pe termen lung ar incuraja romanii sa agoniseasca pentru batranete

Despre solutiile pe care le au romanii pentru economisire, cresterea sperantei de viata, perceptia romanilor asupra pensiilor, precum si despre proiectele BCR Pensii, au dicutat Radu CRACIUN – Presedintele BCR Pensii si al APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) – si Sergiu COSTACHE – Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii „Ora de risc” by XPRIMM, difuzate marti, 4 februarie, a.c., de RFI Romania.

„Conform unui studiu realizat de ISRA pentru APAPR, care ne ajuta sa percepem dinamica perceptiei pensiilor, dupa un an in care salariile au crescut, putini sunt cei care spun ca economisesc. Studiul arata faptul ca 83% dintre romani nu economisesc pentru pensie, iar raspunsul la intrebarea de ce, revine intr-o alta intrebare, aceea despre cum cred ca vor trai la pensie, unde mai mult de 50% dintre respondenti cred ca vor trai mai bine la pensie sau la fel ca si acum. In pofida faptului ca astazi, daca te pensionezi, veniturile tale vor scadea cu 50%, iar acest lucru este un argument pentru obligativitatea Pilonului II, pentru ca se dovedeste ca romanii nu fac exceptie de la subestimarea nevoilor de bani la pensie”, a precizat Radu CRACIUN.

Ce solutii avem la indemana ca sa economisim?

„Solutii sunt, totul este sa existe dorinta si o crestere a motivarii, in acest sens, iar lucrurile depind si de noi, si de context. Putem sa folosim atat economisirea prin pensii private, depozite bancare, titluri de stat sau fonduri de investitii, insa, nepierzand din vedere faptul ca pensiile private ofera niste facilitati fiscale pe care alte produse de economisire nu le folosesc – faptul ca poti contribui pana la o limita de 400 de euro/an din salariul brut si nu din cel net, sau faptul ca investitiile pe care le facem in diverse clase de active sunt si ele exonerate de la plata taxelor”, a completat oficialul BCR Pensii.

„Insa, eu cred ca aceste avantaje nu sunt suficiente. Pledoaria mea in momentul de fata a fost pe o strategie de deductibilitate fiscala, pentru economisirea fiscala, in orice forma ar fi ea. Impactul asupra bugetului nu ar fi foarte mare, dar impactul asupra bunastarii personale ar putea fi semnificativ. Cu alte cuvinte, deductibilitatile fiscale sa fie mult mai largi pentru toti cei care economisesc pe termen lung. Si nu doar pentru pensii private, ci si pentru asigurari de sanatate, viata sau investitii care sunt dovedite a fi pe termen lung, romanii ar trebui sa fie incurajati nu doar din vorbe, ci si din taxe, pentru a face acest lucru”, a adaugat Radu CRACIUN.

Speranta de viata, in crestere

Conform Presedintelui BCR Pensii, conform unui calcul dinamic realizat de profesorul Vasile GHETAU, la varsta pensionarii barbatii vor mai trai, in medie, inca aproximativ 19 ani, iar femeile inca aproximativ 24 de ani. „Cu alte cuvinte, inseamna ca vor fi multi care vor trai peste mediile respective, dar ce te faci daca traiesti mai mult decat acea medie? Esti pregatit? Cum?”, a spus Radu CRACIUN.

Potrivit oficialului BCR Pensii, Pilonul III a depasit pragul de 500.000 de contribuabili, insa, este in continuare mic, dar cu tendinta de crestere.

„Tendinta este imbucuratoare. Pe de o parte, discutiile legate de viitorul Pilonului II au contribuit la cresterea Pilonului III, intrucat, in conditiile in care lumea incepe sa nu mai fie sigura ca va avea bani in Pilonul II, i-a facut sa contribuie la Pilonul III, dar si faptul ca angajatorii opteaza sa ofere pensiile facultative Pilon III ca beneficii pentru angajatii lor”, a mentionat el.

Care este situatia la BCR Pensii?

„Noi am avut un proiect pe care in sfarsit l-am finalizat si suntem foarte fericiti. Am primit aprobarea finala pentru oferirea unei garantii suplimentare pe Pilonul IIIla Fondul BCR Plus pe care il administram. O garantie similara celei pe care o ofera toti administratorii pe Pilonul II si anume ca la pensionare, in cel mai rau caz, vor primi suma contributiilor, mai putin comisioanelor de administrare. Este un beneficiu care nu reprezinta obligativitate pe Pilonul III si de aceea nu toata lumea il ofera, iar noi suntem printre cei care il oferim”, a spus Radu CRACIUN.

„De asemenea, ne uitam cu interes si la pensiile ocupationale. In acest domeniu, legislatia primara s-a finalizat, urmeaza sa primim si legislatia secundara. ASF-ul lucreaza la Normele care vor guverna acest tip de pensii si bineinteles, in momentul in care faci parte dintr-un grup financiar ca BCR care are relatii pe zona de corporate foarte bune, este normal sa te gandesti ca ar fi un produs complementar interesant”, a adaugat el.

Mai multe declaratii gasiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI Romania in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea „Ora de risc” este realizata de catre revista PRIMM – Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook „Ora de Risc”

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

PoliticKlaus Iohannis a anunțat noua Strategie de Apărare a Țării: Parteneriatul cu SUA și apartenența la NATO și UE, piloni esențiali/ Ținem cont de deteriorarea relațiilor NATO-Rusia/ Modernizarea legislației privind securitatea națională este prioritară

EconomieSergiu Manea: Cu 820.000 de clienți activi în George, este BCR o bancă preponderent digitală?

ExternVictor Negrescu: Haideți să continuăm munca!

SocialMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

EvenimenteCristina Buzasu: Onorată să particip la videoconferința prim-ministrului Ludovic Orban cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki

CulturaCristina Popescu: CENTENARUL TRATATULUI DE LA TRIANON

EditorialSilviu Cerna: România (iarăşi) la răspântie?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe