Adriana
Publicat în 11 octombrie 2017, 14:05 / 118 elite & idei

Radu Craciun: Faptul că Digi are un risc reputaţional nu face ca preţul acţiunilor să fie zero

Radu Craciun: Faptul că Digi are un risc reputaţional nu face ca preţul acţiunilor să fie zero
+ Observator

Fondurile de pensii private obligatorii care au investit în Digi Communications, compania mamă RCS&RDS, trimisă în judecată pentru dare de mită şi spălare de bani, au ţinut cont de acest risc reputaţional, oferind un preţ mai mic în oferta publică, a explicat, ieri, Radu Crăciun, membru în Consiliul Director al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) aveau, la 30 iunie, deţineri de 163,1 milioane de lei în acţiunile Digi, potrivit unui raport Prime Transaction.
Radu Crăciun a explicat: „Aş fi vrut să clarific problema RCS&RDS. Riscul menţionat este unul din riscurile cu care în mod curent se poate confrunta orice firmă listată – riscul reputaţional – şi asta nu este o surpriză. Dar, până la urmă, facem investiţiile pe baza mai multor criterii, nu doar a acestuia. Mai mult decât atât, orice risc pe care îl percepem în interiorul unui emitent sau a unui viitor emitent, îl discontăm prin preţul pe care suntem dispuşi să îl plătim.
Faptul că o firmă are un risc reputaţional nu face ca preţul ei să fie zero. Asta face ca preţul ei de listare să fie mai mic decât ar fi fost în varianta în care nu ar fi avut acel risc. De altfel, unii dintre noi ştim că preţul la care s-a adjudecat oferta publică RCS&RDS nu a fost atât de bun pe cât ar fi putut să fie. Tocmai din cauza acestor probleme reputaţionale. Aşa funcţionează sistemul. În momentul în care ai îndoieli faţă de un emitent, plăteşti mai puţin, nu înseamnă că vrei să nu plăteşti absolut deloc”.
Mandatul investiţional al administratorilor fondurilor de pensii private obligatorii este unul cât se poate de sigur, a spus, ieri, Iulius Postolache, preşedintele APAPR, subliniind transparenţa Pilonului II. Potrivit domniei sale, fondurile de pensii pun accent pe guvernanţa corporativă a emitenţilor.
Rugat să explice, în aceste condiţii, investiţia în Digi Communications, domnul Postolache a spus: „Fiecare dintre administratori are propria politică de investiţii. La APAPR, încercăm să menţinem o zonă comună tuturor şi să ne implicăm cât mai puţin în ceea ce înseamnă politica de investiţii a fiecărui administrator, în politica de comisioane.
Fiecare dintre adminstratorii de fonduri au analizat foarte atent riscurile şi profilurile de companie, în special pentru cea la care vă referiţi (n.r. DIGI), precum şi structura întreagă a portofoliilor, nevoile de diversificare pe care fiecare dintre portofolii le are şi sunt convins că acest lucru a fost luat în considerare. La fel, aceste lucruri au fost luate în considerare şi de alţi investitori instituţionali internaţionali care au investit în aceeaşi companie”.
Spre deosebire de toţi ceilalţi inves¬titori, fondurile de pensii private administrează banii din care contribuabilii îşi vor lua o parte din pensii.
http://www.bursa.ro/radu-craciun-apapr-despre-investitia-fondurilor-de-pensii-private-in-actiuni-digi-o-companie-cu-p…&s=piata_de_capital&articol=332839.html

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe