Matei Bogdan
Publicat în 4 septembrie 2019, 19:45 / 140 elite & idei

Radu Crăciun: Ipocrizia aprinde pădurile planetei. Amazonul este doar începutul

Radu Crăciun: Ipocrizia aprinde pădurile planetei. Amazonul este doar începutul

de Radu Crăciun

Pădurea amazoniană arde în vâlvătăi și dispare. În mulțimea de date statistice ale ultimelor săptămâni, care vorbesc de milioane de hectare de pădure dispărute, iată doar o valoare cât se poate de reprezentativă. Conform New York Times, suprafața despăduririlor în pădurea amazoniană a crescut cu 39% anul acesta în comparație cu perioada similară a anului trecut. Este o valoare care ne  semnalează două lucruri extrem de grave: în primul rând că pădurea amazoniană scade constant, an de an, și, în al doilea rând, faptul că în 2019 ritmul despăduririlor s-a accelerat dincolo de orice imaginație.

Surprinzător? Dimpotrivă, este logic să se întâmple asta și ritmul despăduririlor la nivel global nu are cum să fie oprit, oricât de multă ipocrizie ar folosi țările dezvoltate ale lumii. 

Președinții Boliviei și Braziliei au sfârșit prin a fi arătați cu degetul de liderii țărilor dezvoltate ca autori morali ai dezastrului amazonian, considerându-se că politicile și mesajele lor au încurajat fermierii din zonele rurale să elibereze prin despădurire noi suprafețe agricole. Acuzele au mers chiar mai departe, sugerând că Brazilia poartă responsabilitatea pentru sănătatea planetei prin conservarea pădurii amazoniene și că ar trebui să fie la înălțimea acestei responsabilități. Serios? Adică toți marii poluatori ai lumii nu au nicio responsabilitate și nicio vina în ce privește sănătatea planetei? Responsabilitatea este doar a celor „condamnați” să producă suficient de mult oxigen cât să poată înghiți automobilele celor bogați? O astfel de afirmație mi se pare de o aroganță teribilă în condițiile în care pădurea amazoniană nu face decât să curețe o parte din noxele generate de țările altminteri atât de „preocupate” de aerul planetei.

Fără doar și poate este imoral să încurajezi incendierea pădurilor și, în caz că este adevărată, atitudinea celor doi președinți este de condamnat. Dar să nu uităm că există încă câteva miliarde de cetățeni ai planetei cu un comportament în egală măsură imoral, din neglijență sau intenție, când vine vorba de impactul lor asupra protejării planetei. În frunte cu liderul lumii libere. 

Ipocrizia poate aduce eventual voturi din partea celor ignoranți și mulți, dar cu siguranță nu rezolvă problema planetei și viitorul copiilor și nepoților acestora. Pentru că marile păduri ale planetei vor continua să scadă atâta vreme cât țările în curs de dezvoltare care le dețin în America Latină, Africa sau Asia nu vor avea niciun beneficiu economic de pe urma păstrării lor. Pentru că, până la urmă, totul se reduce la economie și la oportunități pierdute. Iar țările dezvoltate știu mult prea bine aceste lucruri, doar că le aplică cu sfințenie doar în cazul lor. Inclusiv atunci când emit din nimic certificate de CO2.

Ar trebui condamnată o țară care încearcă să maximizeze valoarea economică a pământului în căutarea dezvoltării și prosperității propriului popor dacă acest lucru este dăunător planetei? Dacă da, atunci poate ar trebui să mai facem câteva lucruri în partea dezvoltată a lumii: să interzicem termocentralele – cu riscul creșterii prețului energiei, să interzicem fabricarea automobilelor de mare litraj – cu prețul unei deplasări mai lente, să obligăm țările exportatoare de petrol să plătească și pentru uzinele captatoare de bioxid de carbon – cu riscul dezechilibrării lor economice, să facem prohibitivă orice investiție în echipamente consumatoare de oxigen și  producătoare de CO2 – cu riscul dispariției unor întregi ramuri economice, iar lista ar putea continua. 

Cum? Asta ar duce la șomaj? La stagnare economică și chiar recesiune? La scăderea nivelului de trai din țările dezvoltate? La oportunități economice nefructificate? Păi nu este exact ceea ce li se cere țărilor subdezvoltate, deținătoare de păduri tropicale și amazoniene, adică să renunțe la oportunități economice de dragul planetei? Priviți în jur.

Care sunt oportunitățile de o amploare similară la care renunță țările dezvoltate de dragul planetei? Dimpotrivă. Grija cea mai mare este că nu cumva un efort prea mare în direcția reducerii emisiilor de bioxid de carbon să aibă un impact negativ asupra economiilor dezvoltate.

Privind la contribuția țărilor dezvoltate la poluarea planetei, chiar au acestea autoritatea morală să acuze Brazilia de iresponsabilitate? De fapt penalizarea Braziliei cu sancțiuni economice pentru lipsa de grijă pentru pădurea amazoniană arată o abordare total pe dos, contraproductivă, ce denotă aroganță și aplicarea de standarde duble pentru țările dezvoltate și cele subdezvoltate.

Abordarea ar trebui să fie total opusă. Practic, țările deținătoare de păduri ar trebui încurajate să își păstreze pădurile prin finanțare, în funcție de pădurile pe care le dețin. Oxigenul generat de acestea ar trebui să devină o marfă, care să fie plătită în consecință de cei care îl consumă cel mai mult, așa cum toate celelalte materii prime au un cost. În felul acesta, ar dispărea oportunitatea economică de a distruge pădurile și ar apărea o altă, mai atractivă, de a le păstra și de a le extinde.

Aceasta este marea schimbare de paradigmă care ar întoarce cu 180 de grade regulile economice mondiale. OXIGENUL ESTE O MARFĂ ȘI ȚĂRILE CARE ÎL „EXPORTA” AR TREBUI REMUNERATE ȘI ÎNCURAJATE, ASTFEL ÎNCÂT SĂ PRODUCĂ ȘI MAI MULT.

Există o serie de studii care arată efectul pozitiv pe care o împădurire masivă a Pământului l-ar avea asupra cantității de bioxid de carbon în atmosferă. Cel mai recent studiu publicat în revistă Science arată că, de fapt, restaurarea pădurilor este cea mai eficientă metodă de luptă împotrivă schimbărilor climatice. Studiul arată că, lăsând deoparte suprafețele agricole și cele locuite, ar există spațiu pentru încă 0,9 miliarde de hectare de păduri noi pe Pământ, ceea ce ar reprezenta o creștere de 25% a pădurilor existente. Cei 500 de miliarde de copaci plantați astfel ar duce la o micșorare cu 25% a bioxidului de carbon în atmosferă.

În acest timp, comportamentul liderilor mondiali frizează absurdul. DUPĂ ce pădurea a ars, grupul țărilor dezvoltate G7 a oferit 20 de milioane de USD pentru a fi refăcută. De ce nu s-au dat 20 de milioane pentru a fi păstrată?

Hazardul moral este evident. Atât vreme cât țările dezvoltate vor finanța păduri doar după ce acestea dispar, mesajul este clar: dacă vreți bani, faceți pădurile să dispară. Când, de fapt, remunerarea ar trebui să fie exact inversă: dacă vreți bani, păstrați pădurile! Căci regenerarea lor durează zeci, dacă nu chiar sute de ani, și va fi imperfectă. Multe specii vor dispărea definitiv.

Lipsa înțelegerii necesității unui nou model economic, care să eticheteze oxigenul produs de păduri ca o marfă ce ar trebui plătită, are un impact deja devastator. Iar pădurile Pământului vor continua să dispară într-un ritm înfricoșător atâta vreme cât țările dezvoltate nu vor fi dispuse că, în locul declarațiilor sforăitoare și ipocrite, să facă un transfer de avuție către țările care dețin „plămânii planetei”.

Printre numeroasele comentarii generate de versiunea engleză a postării precedente „Cheia supraviețuirii planetei? O categorie de țări nemaintâlnită”, un cititor brazilian îmi spunea că transferul de avuție din țările dezvoltate către țările care acceptă conservarea pădurilor ar fi o formă de colonialism, condamnându-le pe acestea din urmă la subdezvoltare. Dimpotrivă! De fapt aplicarea de sancțiuni economice țărilor care își tăie pădurile ar fi cu adevărat o formă de colonialism. 

www.republica.ro

Ultima ora:

ObservatorCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

PoliticDragoș Preda: #DezvoltamPrahova #DezvoltamPrahovaInteligenta

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternBarbu Mateescu: ”Anti-contemporaneitatea face un pas înapoi”

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe