OraNoua.ro
Publicat în 21 decembrie 2016, 17:02 / 202 elite & idei

Radu Magdin, despre propunerea de premier Sevil Shhaideh: Cred că va fi acceptată de președintele Iohannis

Radu Magdin, despre propunerea de premier Sevil Shhaideh: Cred că va fi acceptată de președintele Iohannis

Analistul politic Radu Magdin este de părere că propunerea PSD pentru funcția de premier – Sevil Shhaideh – va fi acceptată de președintele Klaus Iohannis, neexistând în prezent argumente împotrivă.

Analistul a adăugat că, prin această propunere, Liviu Dragnea transmite Guvernului mesajul că, deși nu este membru al Executivului, „va fi la masa Guvernului de facto prin dna Shhaideh”.

„Eu cred că propunerea va fi acceptată de președintele Iohannis pentru că nu există, pe moment, argumente împotriva ei. Există o majoritate în spatele dnei Shhaideh, o majoritate PSD-ALDE. Este o propunere de încredere din partea lui Liviu Dragnea. Este, în mod cert, un om cu care a lucrat anterior, în care are încredere din punct de vedere managerial, operațional. Categoric, din această perspectivă, este un semnal transmis către toată componența Guvernului că Liviu Dragnea, deși nu face parte tehnic din Guvern, va fi la masa Guvernului de facto prin dna Shhaideh”, a declarat Radu Magdin, miercuri, pentru AGERPRES.

El a subliniat că Sevil Shhaideh are abilități manageriale însă, în situația în care va deține funcția de premier, ea va trebui să dezvolte și abilități în domeniul comunicării publice și instituționale, în special cu ministrul de Externe și cu partenerii europeni ai României.

„Separat de componenta managerială, (…) este foarte important că un prim-ministru este și un actor politic. Și chiar dacă se pune problema în termeni de fidelitate și chiar dacă Liviu Dragnea vrea, probabil, ca această candidatură să proiecteze că dumnealui este cel care influențează în primul rând activitatea guvernamentală, dna Shhaideh va trebui să joace și un joc politic, o carte de imagine personală. De asemenea, va trebui să își dezvolte, separat de abilitățile manageriale, o serie de abilități: de comunicare în public, dar și o componentă importantă a zonei ministeriale — componenta externă. Deci va conta foarte — foarte mult felul în care știe să lucreze cu ministrul de Externe, felul în care va ști să se raporteze la Bruxelles alături de ceilalți miniștri și va conta mult și felul în care va acționa și va fi percepută ca un actor prim-ministerial”, a explicat analistul politic.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe