OraNoua.ro
Publicat în 14 decembrie 2016, 13:03 / 221 elite & idei

Radu Magdin: Iohannis rămâne fidel criteriilor sale de integritate, iar PSD nu va ceda; ajungem la CCR

Radu Magdin: Iohannis rămâne fidel criteriilor sale de integritate, iar PSD nu va ceda; ajungem la CCR

Analistul Radu Magdin este de părere că președintele Klaus Iohannis „va rămâne fidel criteriilor sale de integritate” în desemnarea viitorului premier, în timp ce PSD nu va ceda la dreptul său de a-l propune pentru această funcție pe Liviu Dragnea, astfel că situația ar putea fi tranșată doar de către Curtea Constituțională.

„Președintele Iohannis rămâne fidel criteriilor sale de integritate. Politic, acesta este un lucru bun teoretic pentru că președintele pare fidel ideilor lansate pe piață. Practic, asta înseamnă tot politic, un președinte care preferă conflictul politic în perioada imediat următoare unei variante de coabitare sau de colaborare cu noua majoritate parlamentară. Părerea mea este că până la finalul anului vom ajunge la CCR din mai multe motive. PSD nu va ceda, cel puțin nu își poate permite să cedeze fără o tranșare la cel mai înalt nivel din punct de vedere judiciar, având în vedere cât de mare este majoritatea PSD+ALDE, plus, eventual, și UDMR. Președintele cred că așteaptă să vadă o tranșare judiciară, nu cred că se așteaptă ca PSD, cu un asemenea rezultat, să cedeze pur și simplu și să vină cu un nou candidat. Spun asta fiindcă Liviu Dragnea ar înregistra o înfrângere politică națională în momentul în care el devine propunere de prim-ministru și ulterior se retrage doar pentru că președintele a făcut opoziție, în lipsa unei soluții judiciare”, a declarat Magdin, marți, pentru AGERPRES.

Analistul a subliniat faptul că situația trebuie soluționată cât mai repede, întrucât Cabinetul Cioloș nu are legitimitatea de a stabili bugetul României pentru anul 2017.

„Din perspectiva mea, lucrurile trebuie tranșate relativ rapid. Actualul Guvern, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, nu are legitimitate în stabilirea bugetului pentru anul următor. Poporul a vorbit, a dat o majoritate clară în jurul PSD-ALDE și, din acest punct de vedere, nu este normal ca dezbaterile și deciziile finale să se ia sub actualul Guvern. Sunt consecințe bugetare”, a explicat analistul.

Radu Magdin a asemănat situația politică din România cu un „război al nervilor politici, în care va conta foarte mult cine clipește primul”.

„Din punctul meu de vedere, PSD nu va clipi, având în vedere majoritatea atât de puternică din jurul său. Și, de dragul de a arăta faptul că președintele în această țară încă contează, nu va clipi nici Klaus Iohannis. În consecință, aceste lucruri nu pot fi tranșate decât la Curtea Constituțională și cât se poate de repede”, a conchis analistul.

Marți, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a declarat că rămân în picioare criteriile de integritate pe care le-a enunțat înainte de campania electorală în ceea ce privește desemnarea premierului.

„Mâine am prima rundă de consultări și vom vedea ce își imaginează fiecare partid, cum dorește fiecare să-și propună agenda. Cu criteriile de integritate — le-am anunțat înainte de campania electorală ca să nu fie discuții după și ele rămân în picioare”, a subliniat Iohannis.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe