Matei Bogdan
Publicat în 13 noiembrie 2019, 19:56 / 148 elite & idei

Radu Magdin: Mişcarea Maiei Sandu va putea fi calificată ca un act de curaj politic sau de risc neinspirat

Radu Magdin: Mişcarea Maiei Sandu va putea fi calificată ca un act de curaj politic sau de risc neinspirat

Căderea Guvernului Republicii Moldova era previzibilă din punct de vedere politic, iar în funcţie de rezultatul final, mişcarea fostului premier Maia Sandu va putea fi calificată ca un act de curaj politic sau de risc neinspirat, a afirmat, marţi, pentru AGERPRES, analistul Radu Magdin.

„Politic vorbind, căderea Guvernului Sandu era previzibilă. În funcţie de rezultatul final, care nu se poate contabiliza acum, ci abia la alegerile prezidenţiale de la anul, mişcarea doamnei Sandu va putea fi calificată ca un act de curaj politic sau de risc neinspirat. Dacă dumneaei, candidat probabil, împotriva lui Dodon, va câştiga, va merita pariul. Dacă nu, mulţi îi vor reproşa retroactiv faptul că a cedat puterea socialiştilor de facto, imediat după altă lovitură politică pentru pro-europeni, şi anume pierderea Chişinăului. România şi-a exprimat astăzi poziţia prin preşedintele Iohannis, va conta foarte mult atât tactul viitorului premier, tehnocrat sau nu, cât şi felul în care sunt tratate proiectele bilaterale şi companiile româneşti”, a declarat Magdin.

Marţi, Guvernul de la Chişinău, condus de Maia Sandu, a fost demis de Parlament prin moţiune de cenzură, adoptată cu 63 de voturi, informează MOLDPRES, Agora.md şi Radio Chişinău.

Căderea guvernului intervine la doar cinci luni de când prim-ministrul pro-occidental Maia Sandu a preluat funcţia promiţând să combată corupţia, scrie Reuters.

Moţiunea de cenzură a fost depusă vineri de deputaţii socialişti, parteneri la guvernare, după ce Executivul şi-a asumat răspunderea pentru un proiect de modificare a Legii Procuraturii. Moţiunea, dezbătută în plen în prezenţa premierului, a fost susţinută de parlamentarii din Partidul Socialiştilor (PSRM) şi de cei ai Partidului Democrat (PDM).

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe