OraNoua.ro
Publicat în 13 ianuarie 2016, 18:27 / 223 elite & idei

Radu Magdin: Președintele Timofti nu mai are nimic de pierdut

Radu Magdin: Președintele Timofti nu mai are nimic de pierdut

Vladimir Plahotniuc, propunerea coaliției parlamentare din Republica Moldova pentru funcția de prim-ministru, a fost respinsă în această după-amiază de președintele Nicolae Timofti.

„Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru” se arată într-un comunicat de presă al președinției Republicii Moldova în urmă întâlnirii președintelui Timofti cu reprezentanții coaliției parlamentare de la Chișinău.

Armand Goșu, specialist în spațiul estic, susține că gestul președintelui Timofti este în măsură să redea o șansă Republicii Moldova în evitarea falimentului: „Președintele Timofti a procedat corect pentru că a respectat Constituția și deciziile Curții Constituționale. În felul acesta a ținut seama de sensibilitățile opiniei publice, toate sondajele de opinie indicând faptul că Plahotniuc are cea mai proastă imagine dintre toți politicienii de la Chișinău. Și nu în cele din urmă a redat o șansă Moldovei, care ar putea debloca finanțarea din străinătate… fără de care riscă să intre în faliment”.

La rândul său, analistul Radu Magdin, consideră că prin această decizie președintele Timofti nu mai are nimic de pierdut. „Refuzul propunerii Plahotniuc, care întrunea majoritatea parlamentară, aruncă Moldova înapoi în zona haosului politic. Întrebarea este cât de personal vor lua Plahotniuc și majoritatea parlamentara refuzul lui Timofti și dacă se va veni cu o a doua propunere sau se va insista pe prima, în paralel cu o acțiune constituțională împotriva lui Timofti. Președintele nu mai are nimic de pierdut, decât, în cel mai rău caz, două luni de mandat”, subliniază analistul politic.

Propunerea venită din partea Partidului Democrat în funcția de prim-ministru și susținută de 56 deputați ai Parlamentului Republicii Moldova a fost respinsă întrucât „există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru”. De asemenea, în comunicatul de presă se arată că președintele Timofti a ținut cont că „prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova”.

Președintele Nicolae Timofti a propus majorității parlamentare să identifice un alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-a încadra în criteriile de integritate enunțate, până mâine, 14 ianuarie, ora 12.00.

http://qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe