OraNoua.ro
Publicat în 18 octombrie 2017, 21:00 / 359 elite & idei

Radu Magdin: PSD creează antipatie. La următoarele alegeri lumea va vota împotriva lor

Radu Magdin: PSD creează antipatie. La următoarele alegeri lumea va vota împotriva lor
Consultantul politic Radu Magdin explică , la RFI, că „pentru o guvernare de succes trebuie să aliniezi 4 mari factori. Zona de politici publice este cea mai importantă (de soluții efective); apoi zona de comunicare, zona de strategie și zona de monitorizare a implementării. Or, părerea mea este că nu numai comunicarea suferă acum, ci și strategia politică și zona de politici publice și zona de monitorizare a implementării”.
Image source:
RFI România

Prim-ministrul Mihai Tudose va trimite în cursul zilei de luni la Palatul Cotroceni propunerile de numire a noilor miniştri votaţi săptămâna trecută de conducerea PSD: Paul Stănescu – ministru al Dezvoltării Regionale, Felix Stroe – ministru al Transporturilor şi Marius Nica – ministru delegat pentru Fondurile Europene. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului. Consultantul politic Radu Magdin atrage atenția că PSD face greșeala de a crea antipatie în rândul unor grupuri mari, cu interese legitime în societate: zona sindicală, zona patronală, de investiții, de antreprenori locali sau străini. Consecința va fi că la viitoarele alegeri, europarlamentarele din iunie 2019, electoratul va vota împotriva PSD, anticipează Magdin (AUDIO).

Reporter: Ar putea avea președintele Iohannis motive să refuze vreuna dintre propuneri?

Radu Magdin: Cred că acest lucru este evaluat cu atenție de către consilierii prezidențiali, din varii perspective (a cv-ului, integrității etc). Sunt optimist, mai ales în ceea ce-l privește pe Marius Nica. El s-a remarcat în spațiul public prin eleganță și competență, comparativ cu alți miniștri. Raportat la ceilalți doi îmi este greu să mă pronunț. Unul dintre ei este foarte puternic în plan local și este cunoscut ca unul dintre  oamenii forte al PSD-ului – e vorba de Paul Stănescu, iar celălalt pur și simplu nu este pe radarul analizei politice pentru simplul fapt că nu a avut o prezență în plan central.

Reporter: Cum comentați declarația președintelui social-democrat, care a anunţat că nu va asista la ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniştri. „Nu vreau să mă duc la Cotroceni decât după alegerile prezindenţiale pentru că nu mai cred în neimplicarea politică a preşedintelui”?

Radu Magdin: Eu cred că nici Cotroceniului nu îi este dor neapărat de dnul Dragnea, deci din această perspectivă nu este o problemă. Cred totodată că  această strategie nu va renta, pentru că nu cred că în spațiul public președintele Iohannis este identificat cu o strategie similară cu cea a fostului președinte Băsescu, și anume cu o prezență puternică în spațiul public inclusiv cu respectivele acuzații de politizare. Deci din această perspectivă nu cred că prinde la public mesajul dnului Dragnea. Sigur că acum trăim într-o societate relativ polarizată, în care fiecare tabără încearcă să meargă dincolo de sentimente, în zona de emoții, și să personalizeze foarte mult pe campanii negative cealaltă tabără. Însă, eu cred că, în momentul de față, PSD-ul face greșeala de a antagoniza și de a crea antipatie în cadrul unor grupuri din ce în ce mai largi de interese legitime în societate, că vorbim de zona sindicală, de zona patronală, de investiții, de antreprenori locali sau străini.

Reporter: Care credeți că va fi reacția acestor grupuri?

Radu Magdin: Cred că unii vor protesta pe față, alții vor protesta în felul lor ajutând opoziția. Lucruile se vor clarifica în următoare luni dacă PSD-ul nu vine cu o variantă de bună guvernare. Indiferent de structura cabinetului, indiferent de cine este prim-ministru/ministru cred că trebuie încheiat cu cultura experimentării, pentru că asta s-a întâmplat în ultimele luni. Am trăit experimente aproape săptămânal, am văzut tot felul de anunțuri care – Slavă Domnului! – o parte din ele nu s-a materializat, iar pe altele le-am văzut schimbate radical în câteva săptămâni de nu mai recunoșteam proiectul inițial. Din această perspectivă cred că mai este foarte mult de lucru pentru majoritatea parlamentară.

Reporter: Crizele din interiorul PSD sau afirmațiile controversate ale unor miniștri au fost catalogate de liderul PSD drept greșeli de comunicare. Sunteți de acord?

Radu Magdin: Cred că sunt greșeli de fond, că anumiți pași nu sunt calculați. Pentru o guvernare de succes trebuie să aliniezi 4 mari factori: zona de politici publice este cea mai importantă (de soluții efective); zona de comunicare, zona de  strategie și zona de monitorizare a implementării. Or, părerea mea este că nu numai comunicarea suferă, ci și strategia politică și zona de politici publice și zona de monitorizare a implementării.

Reporter: Pierde PSD-ul votanți mergând pe acest drum?

Radu Magdin: Acest lucru se vede deja din sondaje, se vede la capitolul încredere în Guvern. Sigur că lucrurile nu stau dezastruos, dar nu stau dezastruos din următoarea perspectivă: opoziția nu și-a regăsit încă vigoarea, nu și-a găsit încă o voce centralizată și-atunci e greu să creezi ideea de alternativă. Dar asta nu înseamnă că în momentul în care o asemenea alternativă se va contura mai puternic o parte din cetățeni în mod natural vor vira către ea. Să nu uităm un lucru, și pe acest lucru n-ar trebui să-l uite nici social-democrații, alegerile la noi în țară nu se câștigă doar pe campanie pozitivă ci și pe campanie negativă. Or, cu cât ei iau o serie de măsuri sau anunță o serie de pași care enervează românul, în momentul acela pot sta liniștiți. La alegerile următoare, europarlamentarele din iunie 2019, vor avea o surpriză. Lumea va veni să voteze, pe campanie negativă, împotriva lor.

Reporter: ALDE nu l-a retras pe ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie. Vedeți o problemă aici?

Radu Magdin: E o problemă a coaliției de guvernare, e o chestiune de prioritizare și de valori. Nu cred că electoratul ALDE, și conducerea ALDE, își pune problema că dacă l-ar schimba pe ministrul Ilie ar putea puncta cu altă parte a electoratului. Cred că taberele sunt clare. Asumările raportat la zona de justiție, la DNA și la felul în care există anumite reproșuri față de procesul judiciar sunt conduse constant de ALDE și periodic mai intervine și PSD-ul.

Reporter:  Vicepreşedintele ALDE Steluţa Cătăniciu susține că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția prin declarațiile sale referitoare la prezumția de nevinovăție pentru politicieni și susține că Parlamentul ar trebui să fie obligat să reacţioneze la cele spuse de Klaus Iohannis. Credeți că poate fi considerată o amenințare cu suspdendarea?

Radu Magdin: Am dubii că majoritatea parlamentară va merge în direcția asta, pentru că va activa anticorpii aferenți. Cred că se arată o pisică președintelui Iohannis, dar nu cred că președintele este foarte susceptibil de a reacționa la respectiva pisică sau de a fi impresionat de ea.

www.rfi.ro

 

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe