OraNoua.ro
Publicat în 21 iunie 2017, 16:38 / 271 elite & idei

Radu Magdin: Scurt plan pentru recredibilizarea noii guvernări

Radu Magdin: Scurt plan pentru recredibilizarea noii guvernări

de Radu Magdin

Criza politică afectează nu doar PSD, ci România în ansamblul său, politicul volatil se reflectă în economic, social şi extern. Nu este aşadar o noutate, ci un element de bun simt ca rezolvarea cu rapiditate a situaţiei şi instalarea unui Guvern cu susţinere parlamentară clară şi transparentă este prioritatea următoarelor zile.

Cazul normal ar fi un guvern susţinut de PSD+ALDE, cazul ciudat cel cu un nou cabinet Grindeanu sprijinit de o parte din PSD precum şi de formaţiuni politice acum în opoziţie. Important e, însă, să existe claritate şi ieşirea din blocaj. La fel de adevărat e că simpla instalare a unui nou Guvern nu înseamnă un cec în alb sau dividende de credibilitate. Noul Guvern trebuie să acţioneze inteligent şi rapid în primele 100 zile de mandat pentru a demonstra, atât în plan intern, cât şi extern, că are totul sub control şi că este în stare să „livreze”.

În rândurile de mai jos, propun câteva idei care să fie pe agenda noilor locatari de la Palatul Victoria. Alături de alte elemente, ele pot fi asamblate într-un plan care să permită guvernării în particular şi României în general să iasă cu bine din defensiva ultimelor zile.

1. Miniştri articulaţi şi credibili. PSD nu îşi mai poate permite experimente ministeriale. Dacă este o lecţie de învăţat, aceasta este una dintre cele mai importante. Guvernul va avea nevoie de voci, nu de portavoci, de oameni care să traducă planul guvernării din domeniul lor şi să demonstreze că au atât priceperea politică, dar şi bagajul administrativo-profesional pentru a face uitate bâlbele primelor şase luni. O parte din foştii miniştri aveau acest bagaj, e nevoie de echipă completă pe teren. Nu poţi câştiga cu atacanţi buni, dar fundaşi fentaţi periodic, golurile se acumulează în poarta ta.

2. Cine sunt noii miniştri şi ce vor ei? (presa internă şi internaţională) Cu puţine excepţii, miniştrii Guvernului Grindeanu au devenit mai celebri acum, când lumea doreşte să ştie dacă şi-au dat sau nu demisiile, decât în timpul mandatului. Înlocuitorii nu mai pot repeta aceeaşi greşeală, pentru că lipsa de comunicare înseamnă, de fapt, lipsă de rezultate. În presa internă şi internaţională, fiecare ministru trebuie să iasă şi să se prezinte, odată stabilitate nişte priorităţi. E prea mult sa cerem definire rapidă de 4v: voinţă, valori, viziune, (poveste de) viaţă, dar e important sa fie clar cât se poate de repede. Este greu de acceptat ca ambiţiile noastre regionale şi necesarul Preşedinţiei UE să fie purtate de miniştri care nu sunt dispuşi să discute relaxat si profesionist cu presa internaţională. O intervenţie lunară în media globale pentru miniştri cu portofolii importante ne-ar pune cu adevărat pe hartă.

3. Prezentarea de planuri fezabile cu măsurile-cheie care vor fi luate până la finalul anului. Imprevizibilul ar trebui să se oprească după restartarea guvernării. Fiecare ministru ar trebui să fie capabil să prezinte măsurile esenţiale ca impact în societate şi în mediul de afaceri estimate a fi luate in următoarele şase luni. Imaginea unei guvernări capabile se construieşte nu doar cu muncă în fiecare zi, ci şi cu planificare.

4. Turnee interne şi externe. A promova România presupune un plan de ţară înţeles în interior şi bine prezentat în exterior. Este dezolant cât de puţin reuşim, cu câteva excepţii, să prezentăm România şi oportunităţile sale în regiune şi în Europa, dar şi global. Aici, din nou, efortul trebuie făcut sistematic.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe