OraNoua.ro
Publicat în 4 ianuarie 2017, 16:43 / 342 elite & idei

Radu Preda: Camuflarea răului

Radu Preda: Camuflarea răului

de Radu Preda

În urmă cu două decenii şi jumătate înceta de facto existenţa Uniunii Sovietice. Gorbaciov intra în istorie prin faptul de a fi proclamat, total împotriva voinţei sale, falimentul unei construcţii ideologice şi militare de proporţii.

După un sfert de secol, constatăm cel puţin patru atitudini consecvente. Prima: epoca post-sovietică nu este automat şi post-totalitară. Este motivul pentru care, altminteri decât la noi sau în alte ţări esteuropene, în mediile ruseşti nu se vorbeşte despre tranziţie. De unde până unde? Dimpotrivă. Cum ne arată şi sondajele recente, majoritatea ruşilor regretă dispariţia URSS, motiv să îl duşmănească făţiş pe ultimul ei conducător. Democraţia şi economia de piaţă nu sunt idealuri pentru care merită să lupţi.

A doua: oricât de diferite, epocile istorice ale Rusiei au imperialismul ca element de legătură. Este suficient să revedem spectacolul de la inaugurarea jocurilor olimpice de iarnă de la Soci din februarie 2014: gazdele îşi prezentau lumii trecutul recent în termenii unei continuităţi de la sine înţelese, între Petru cel Mare şi Stalin neexistând, de fapt, nicio diferenţă. Această lectură propagandistică a istoriei oferă şi cheia de înţelegere a politicilor actuale, din Crimea sau de la graniţa cu Ucraina, dar şi din Republica Moldova.

A treia: liderii şi directorii de opinie de la Moscova nu recunosc natura criminală a regimului instaurat în 1917. Dimpotrivă. S-a articulat în ultima vreme o adevărată cultură pro-sovietică, exultând figura lui Lenin, în continuare vizitat în mausoleu, acest Nou Ierusalim, cum îl numea Kazantzakis, de lângă zidul Kremlinului, dar mai ales a lui Stalin, tătucul şi marele învingător al nazismului. Prea puţin se vorbeşte despre crimele lor, de milioanele de ruşi care au căzut nu de gloanţele duşmanului, ci de cele trase de Partidul Comunist.

A patra: în consecinţă nu sunt recunoscute şi asumate ororile comise de Armata Roşie „eliberatoare” în Europa Centrală şi de Est. Regimurile comuniste instaurate în spatele cortinei de fier s-au menţinut exclusiv prin forţă şi ascultând nemijlocit ordinele Moscovei. Acestea aveau să ducă la exterminarea violentă şi sistematică a elitelor ţărilor ocupate, la pauperizarea populaţiei, la abrutizare şi, în cele din urmă, la lupta pentru supravieţuirea trupească şi sufletească. Pe scurt: Rusia de azi încă mai refuză să vadă răul pe care l-a produs, mizând pe amnezie şi manipulare.

adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe