OraNoua.ro
Publicat în 9 martie 2016, 19:29 / 239 elite & idei

Radu Preda: Eroismul feminin în închisorile comuniste – o lecție din care au de învățat inclusiv bărbații

Radu Preda: Eroismul feminin în închisorile comuniste – o lecție din care au de învățat inclusiv bărbații

„Femei în comunism. Destine colective și individuale” a fost tema unei conferințe organizate joi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Ambasada Marii Britanii și Biblioteca Națională a României, ocazie cu care reprezentanții IICCMER au anunțat că lucrează la realizează unui dicționar cu numele femeilor care au trecut prin închisorile comuniste.

”Frontul din spatele sistemului carceral al închisorilor comuniste a fost în bună parte dus de mame și bunici, de soții și surori, dar și de fiice”, a declarat, la eveniment, Radu Preda, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

În opinia sa, „eroismul feminin” de care au dat dovadă femeile — atât cele încarcerate, cu atât mai mult cele care au rămas acasă și au fost nevoite să aibă grijă de familie — reprezintă „o lecție din care au de învățat inclusiv bărbații”.

„Despre suferința la feminin în comunism s-ar putea spune multe. Eu aș vrea doar să atrag atenția că, pe lângă galeria glorioasă a rezistenței în munți, a deținuților de la Jilava, Aiud, Sighet sau Pitești, o suferință la fel de mare, uneori cu atât mai dramatică cu cât ea a rămas în bună parte necunoscută și, ca atare, neonorată, s-a consumat în acele închisori sau lagăre destinate femeilor”, a spus acesta.

Istoricul Alin Mureșan, cercetător la IICCMER, a subliniat că pentru femei închisoarea a fost mult mai dificilă, deși ”bătăile și duritățile nu erau la fel de răspândite” ca în cazul bărbaților.

El a precizat că IICCMER realizează un dicționar în care au fost adunate numele femeilor care au trecut prin închisorile comuniste și prin care se dorește a se crea o imagine a ceea ce a însemnat detenția feminină.

„E puțin mai mult decât un dicționar. Este pornit de la o vastă documentare istorică pe care o deținem și care este publică. Am selectat de acolo toate femeile care au fost închise și am încercat să-l constituim și, în momentul de față, după lungi eforturi ale unui grup destul de mare al unor colegi, am ajuns să avem aproape gata partea aceasta de dicționar și pe baza acestuia veți vedea câteva date și statistici despre femeile care au fost închise. El va fi însoțit de un studiu introductiv, în realitate vor fi vreo 6 — 7 studii, va fi o carte mică într-o carte mai mare. Încercăm să avem o imagine cât mai cuprinzătoare a ceea ce a însemnat detenția feminină”, a arătat Alin Mureșan.

La rândul său, Radu Preda, președinte executiv IICCMER, a afirmat că realizarea unui astfel de dicționar cu numele celor care au trecut prin închisorile comuniste „este o datorie față de istoria completă care este scrisă deopotrivă de femei și de bărbați, dar și de copii”.

Prezentă la eveniment, jurnalista britanică Jessica Douglas-Home, care a fost corespondent în România în perioada comunistă, a prezentat modul cum a receptat ea suferința oamenilor de la acea vreme. Ea a recunoscut că a fost profund marcată când a văzut cum clădiri istorice, sate din Transilvania erau lăsate să cadă, fără a se încerca a fi restaurate sau măcar conservate.

Jurnalista a prezentat și câteva imagini cu o serie de clădiri care, după 1990, au fost restaurate și a invitat publicul să le viziteze.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe