OraNoua.ro
Publicat în 17 ianuarie 2018, 18:47 / 294 elite & idei

Radu Preda: Falsul patriotism

Radu Preda: Falsul patriotism

de Radu Preda

Intraţi deja în anul centenar, o constatare: majoritatea covârşitoare a corifeilor unirii au sfârşit în temniţele regimului totalitar. Ce dovadă mai clară despre caracterul antinaţional al comunismului?

Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Aurel Vlad, Silviu Dragomir, cardinalul Iuliu Hossu, pentru a nu aminti decât o mică parte dintre ei, au fost aruncaţi în închisorile unei puteri ilegitime şi criminale, permanent şi vizibil deranjată de faptul că România avea deja o istorie glorioasă, că nu putea fi declarată comunistă peste noapte, ca şi cum ar fi deschis ochii conştiinţei de sine abia în 1945. România monarhiei şi a modernizării naţionale rezista tăcut la agresiunea unui internaţionalism violent, complexat.

Confruntaţi cu această situaţie, comuniştii primei generaţii la putere vor instrumentaliza la maxim chestiunea unităţii şi vor juca ostentativ cartea reîntregirii Transilvaniei sfâşiate de dictatul de la Viena din 1940. Vor acredita ideea că fără adoptarea comunismului, România de după război nu ar fi recuperat Ardealul de nord, ignorând să explice convingător de ce, totuşi, am pierdut Basarabia şi partea nordică a Bucovinei. Aşadar, pe de o parte patriotism lozincard, pe de alta eliminarea patrioţilor reali.

Brutalitatea cu care dictatura proletariatului a intrat în istoria noastră recentă se va exprima consecvent în rescrierea masivă a întregii istorii sub îndrumarea lui Mihail Roller. Manualul de istorie coordonat de acesta a fost considerat de Raportul final al comisiei Tismăneanu „profund antipatriotic“. Ruperea de stalinism şi adoptarea unei oarecare forme de independenţă faţă de Moscova se va traduce în timpul lui Ceauşescu în altă manieră istoriografică, însă nu mai puţin toxică prin dirijismul ei ideologic.

Naţional-comunismul ceauşist nu a rescris istoria decât pentru a demonstra, pe linia socialismului „ştiinţific“, că instaurarea comunismului corespunde unei legităţi, că este împlinirea destinului nostru colectiv, fără alternative. De la Decebal şi Traian la PCR şi Ceauşescu este o linie ascendentă pe care doar trebuie să o recunoşti. În aceste condiţii, orice critică la adresa regimului totalitar era – cum altminteri?! – o dovadă a lipsei de patriotism, fapt pe care unii îl mai cred până în ziua de azi, la un secol de la unire.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban, mesaj de Ziua Culturii Naţionale

PoliticLudovic Orban, mesaj de Ziua Culturii Naţionale

EconomieCozmin Gușă, despre bugetul MTS: Guvernul sacrifică sportul pentru nişte interese electorale

ExternAndrei Stoian, de vorbă cu H D Hartmann şi Răzvan Munteanu

EvenimenteVictor Vevera și Marian Murguleț au participat la prima ședință de operaționalizare a CYBER INFLUENCE ASSESSMENT AND STRATEGIES CENTER (”CIASC”)

CulturaTeodor Baconschi, Adrian Papahagi, Radu Preda, Mihail Neamţu și alți intelectuali au contribuit la primul număr al Revistei Horeb, editată de Episcopia Hușilor

SocialAdrian Hatos, despre cercetare si mediul digital

MoldovaAndrei Vlasceanu: Tragedie antică şi teatru rusesc la ChişinăuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe