Matei Bogdan
Publicat în 10 martie 2020, 11:10 / 70 elite & idei

Radu Preda: O problemă falsă

Radu Preda: O problemă falsă

de Radu Preda

Recentul comunicat de presă al Patriarhiei privind luarea unor măsuri de prevenire a epidemiei în curs a tulburat şi chiar smintit mult popor din sânul Bisericii noastre. Pe bună dreptate.

Să ne lămurim însă: cum se ştie (dar se uită), orice criză este o şansă. Iată, în pragul Postului Mare am început să vorbim despre ţesătura euharistică a Bisericii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Adică să discutăm, să ne informăm, să adâncim sensul comunitar al credinţei: de ce şi cum mergem la biserică, în ce constă practica noastră religioasă, care sunt resorturile identitare şi aşa mai departe. Ocazie de catehizare mai mult decât binevenită şi necesară. 

Desigur, chestiunea serioasă legată de virus, trebuie abordată pe măsură: calm şi pragmatic. Sfânta Împărtăşanie se poate primi şi fără contact nemijlocit, adică fără să atingi linguriţa. Nu aceasta este problema. Mai precis: este o problemă falsă pusă în circulaţie de persoane care oricum nu calcă pe la Sfânta Liturghie. Aşadar, să ne revenim în fire. 

Important este ca Patriarhia să comunice coerent, adică să nu dea semne de intimidare şi nici să îi abandoneze pe cei care îi apără propoziţiile de credinţă. 

Cineva, din grijă pastorală, dar fără discernământ liturgic, a vrut să vină mai mult în întâmpinarea criticilor (pe care nu îi converteşti astfel, ci, dimpotrivă, le confirmi pauşal atitudinea antibisericească) şi a cererilor din partea autorităţilor statului, generând textul cu pricina. Acesta a fost, din fericire, amendat scurt de către însuşi Patriarhul nostru, precizând că absolut nimic din practica ortodoxă nu este negociat, pus în chestiune sau modificat. A rămas, din păcate, o pagubă sufletească a cărei plată va cere timp.

Reacţiile corpului eclesial au fost, în ansamblu, coerente şi – veste bună – au demonstrat, precum au făcut-o şi la referendumul pentru familie, că suntem o Biserică vie, că avem fraţi şi surori de credinţă în mod real preocupaţi de ceea ce sunt, de ceea ce cred şi, iarăşi: pregătire pentru Sfintele Paşti, că nu le este indiferentă „biografia“ sufletului lor. Aceasta este cea mai mare mângâiere şi o încurajare pentru noi, preoţii, în vacarmul de isterie, politicianism, negoţ şi prostie. Cum spuneam: orice criză este binevenită pentru că ne probează, ne trezeşte. Sus să avem inimile!

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe