Matei Bogdan
Publicat în 12 mai 2021, 11:56 / 94 elite & idei

Radu Puchiu: Aș da zile (ale Europei) de la mine

Radu Puchiu: Aș da zile (ale Europei) de la mine

Dacă ar fi să scriu o carte despre aventura mea prin administrația publică, cu siguranță povestea de mai jos ar fi parte din ea. Aveți răbdare cu mine, e un text mai lung.

Cu ceva ani în urmă, aproape 8, primeam o sarcină de la „Europa” – să spunem ce nu merge în administrația publică din România.

Mai exact Comisia Europeană dorea de la Guvernul României un document care să spună care sunt cauzele structurale ale slabei capacități ale administrației publice de la noi ca o condiționalitate pentru perioada de finanțare 2014-2020. Adică ceva de genul – „îți dăm bani dar vrem să ne asigurăm că știi care sunt problemele tale”.

Ei bine, știți cum e… E ca întrebarea aia de la interviurile de angajare: „Dar care e cel mai mare defect al tău”. În același stil, Guvernul trimisese la Bruxelles un document în care zicea pe scurt că lucrurile nu-s chiar bune dar nici rele și că să nu se îngrijoreze, că totul o sa fie bine.

Comisia, nu și nu, că nu e ce trebuie. Așa ajunge problema la premier și în Cancelarie și du-te Radu la Bruxelles să le explici că totul e bine doar că nu înțeleg ei că sunt mai birocrați așa…

Băi, și mă duc și intru într-una din acele experiențe în care trebuie să-ți aperi țara deși țara care te-a trimis e cam praf. Mă simțeam ca la doctor – ei cu toate analizele în față iar eu trebuia să zic că n-am nimic și mă simt bine. „Serios, chiar nu vă doare nimic? Că mă uit la radiografia asta și ar trebui să vă doară…” Oricum, neplăcută situație, îndulcită doar de politețea celor de acolo.

Scap promițând că acum am înțeles despre ce e vorba, mă duc acasă și refacem documentul… Problema abia acum începe – cum să faci o analiză a administrației cu administrația? Și cum naiba conving eu conducerea că e bine să facem un document „pe bune”?

Și fac o întâlnire cu oameni din toate ministerele implicate la care discursurile oscilau între „ce naiba mai vor și ăia de la Comisie”, „ăia nu înțeleg nimic”, „e vina românilor din Comisie” și „ce-o să ne facă dacă trimitem la fel”. Zic „măi, dar vouă chiar vă place administrația de la noi? Că fiecare mai trebuie să meargă să înmatriculeze o mașină, să plătească o taxă și parcă nu e chiar plăcut?”. Liniște… „Hai să punem lucrurile astea care ne deranjează și să mergem spre cauza lor”. Liniște… Am insprația să găsesc cuvintele magice: „Uite cum facem, eu plec, voi discutați între voi, tot ce rezultă din discuții e doar răspunderea mea, semnez doar eu documentul.”

”Și abia plecă bătrânul…” și ca în bancul cu Securitatea – l-au bătut o oră să vorbească și patru ore să îl facă să tacă.” Cam așa și aici: a rezultat probabil cea mai bună analiză a problemelor din administrație.

Acum eram cu a doua provocare în față, cum să-l dau conducerii să-l aprobe… pentru cine e dornic, poate lua lista miniștrilor din acea vreme – 2014 era anul de grație… Da, da, ăla cu alegeri pentru Președinte…

Eh, despre asta, nu acum, în altă povestire 🙂

Ca să scurtez povestea, documentul a fost aprobat, la el au contribuit oameni nu numai din administrație ci și din societatea civilă, dar mai ales oameni din zona politică care au înțeles momentul. Apreciat la Bruxelles, a fost documentul care a stat la baza Strategiei pentru consolidarea administrației publice 2014-2020. Las link-ul mai jos pentru cât contează.

De ce scriu asta azi? Pentru că deși sunt mândru de rezultatul de atunci, recitindu-l devin trist. Sunt 8 ani de atunci și, din păcate, documentul e valabil și astăzi.

Câteva concluzii personale:

  1. E o greșeală să credem că oamenii din administrație nu știu cum trebuie schimbate lucrurile în bine. Au nevoie de încredere. Mandat, cum se zice.
  2. E o greșeală să credem că administrația are oameni slab pregătiți – eu am avut bucuria să lucrez cu mulți care v-ar face foarte mândri de ce poate produce România. Au nevoie de recunoaștere.
  3. E o greșeală să credem că Europa ne vrea răul. Nu aveți idee cât ajutor am primit de la cei din Comisie și de la românii de acolo. E nevoie să ascultăm mai atent ce spun.
  4. E o greșeală să credem că politicul își dorește reforma administrației – citiți documentul! E nevoie de o presiune din partea publicului pentru asta.
  5. E o greșeală să credem că ceea ce ne lipsește e un „proiect de țară” – dau eu unul foarte puțin ambițios: România să nu mai fie ultima în niciun clasament european.
  6. E o greșeală să credem că politicul e singurul care face ca lucrurile să se întâmple și că politizarea administrației e acceptabilă din această perspectivă. Nu aveți idee ce dăunător e. E nevoie de o schimbare culturală a tuturor celor implicați, și politic și administrație.
  7. E o greșeală să credem că Europa ne așteaptă oricât și că ne acceptă orice și oricum.
  8. E o greșeală să credem că Europa e un dat.

Cam ăsta e felul meu de a-i ura „la mulți ani!” de ziua ei. Aștept să prind ziua când vom fi cu adevărat acolo, aștept ziua în care Ziua Europei va fi și Ziua României.

Sper că acceptă și urări întârziate.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe