Matei Bogdan
Publicat în 22 septembrie 2022, 06:33 / 103 elite & idei

Radu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

Radu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

Asociația H.appyCities a lansat marți, 20 septembrie, analiza intitulată „Economia digitală și societatea în România”, prin care oferă o imagine detaliată a situației digitalizării României reflectată în Indicele economiei și societății digitale (DESI), principalul instrument de măsurare al digitalizării la nivel european. Acest efort are ca scop oferirea tuturor celor implicați – autorități publice, mediu de afaceri, asociativ și academic – a unei baze de dialog în identificarea unor posibile soluții de accelerare a digitalizării României.

Din dorința de a sprijini administrația publică în urmărirea constantă a progresului făcut, Asociația H.appyCities propune organizarea unor întâlniri lunare în care să fie identificate colaborativ soluții de îmbunătățire. Aceste întâlniri sunt parte a proiectului DES Hub pe care asociația îl organizează în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, scrie ClubIT&C.

Potrivit analizei, România se află de ani buni pe ultimele locuri europene în rapoartele anuale prin care Comisia Europeană măsoară dimensiunea economiei digitale la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene prin Digital Economy and Society Index (DESI) al Uniunii Europene.

„Apariția unui nou raport atrage atenția preț de câteva zile dar, dincolo de acest lucru sau de mențiuni sporadice ale DESI, nu există o abordare coordonată privind acțiunile care pot duce la îmbunătățirea poziției României în acest clasament”, se arată în documentul citat. 

Analizând în detaliu DESI, poziția României raportată la progresul european dar și urmărind ce au făcut celelalte țări pentru a-și îmbunătăți scorul, analiza de față a tras câteva concluzii principale. 

Menținerea actualului ritm de creștere al României în DESI reprezintă un risc foarte mare nu numai pentru decalajul la care România se expune dar, prin efectul real pe care îl are, el duce la încetinirea atingerii țintelor pe care Uniunea Europeană și le-a propus. 

De asemenea, este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI, precum și a datelor ce îl compun, iar identificarea precisă a actorilor instituționali care pot urmări progresul pe fiecare subdimensiune a DESI poate asigura o coerență mai mare a acțiunilor – desemnarea unor reprezentanți din partea instituțiilor care pot contribui este de dorit. 

Mai mult, potrivit H.appyCities, coordonarea la nivel de acțiuni este critică pentru îmbunătățirea situației economiei digitale a României, raportată, mai ales, la țintele europene. 

Analiza arată că, pe cele mai multe dintre dimensiuni România se află pe ultima poziție, la distanță mare de următoarele clasate sau de media europeană, și necesită implicarea tuturor actorilor la nivel de societate, iar identificarea și construirea pe baza componentelor la care România performează reprezintă un bun punct de plecare. 

„Chiar dacă nu este perfect, cadrul oferit de Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR și finanțarea europeană pot oferi puncte importante de sprijin pentru creșterea scorului României în DESI – aici e necesară însă și o aliniere la nivel de indicatori de performanță și ținte urmărite”, se mai precizează în documentul citat. 

„România a ignorat prea mulți ani această radiografie pe care o aduce DESI, iar rezultatul vizibil este o scădere continuă în clasamentul european până la ultima poziție pe care o ocupă astăzi. A da vina pe măsurători sau pe trecut nu poate fi o soluție. Salut aici deschiderea pe care ministerul de resort și sprijinul partenerilor au avut-o în a dezvolta această soluție colaborativă de urmărire a digitalizării României. Cadrul de dialog pe care îl propunem și întâlnirile lunare la care invităm oameni relevanți din domeniile urmărite vor oferi soluții mult mai bune pentru a progresa digital, prin evaluarea constantă a succesului”, a declarat fostul secretar de stat, Radu Puchiu, președinte al Asociației H.appyCities și inițiator al proiectului.

Conform analizei, efortul de înțelegere a nivelului de digitalizare al României și modul în care se reflectă în DESI trebuie să plece de la cel puțin trei componente

  • înțelegerea țintelor strategice ale UE;
  • înțelegerea instrumentelor de măsurare pentru indicatorii DESI;
  • o analiză detaliată a fiecărei dimensiuni și subdimensiuni în parte.   

Acestea sunt necesare pentru a putea ținti cât mai exact, cu acțiuni punctuale ce pot duce la creșterea scorului României în DESI, fără a scăpa din vedere, însă, ansamblul strategic al UE la care țara noastră trebuie să contribuie.

„An de an ne plângem că suntem pe ultimul loc în indicele DESI, iar la anumite capitole continuăm să pierdem teren. Dincolo de această constatare, soluția să recuperăm decalajele este să identificăm rapid soluțiile și să trecem la treabă — cu toții, pentru că ne vom face bine numai printr-un efort național de echipă. Abordarea propusă de H.appyCities este orientată pe fapte și pe rezultate, așa că am acceptat imediat parteneriatul propus de Radu Puchiu. Vom urmări progresul digitalizării României într-o serie de întâlniri și grupuri de lucru pe subiecte punctuale, cu instituții implicate, parteneri din mediul privat și societatea civilă, vom radiografia și vom identifica toate căile de acțiune rapidă. Îi așteptăm alături de noi pe toți cei interesați de transformarea digitală accelerată a României”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Reamintim că România se situează pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE în ediția din 2022 a Indicelui economiei și societății digitale (DESI).  Țara a rămas în urmă în ceea ce privește o serie de indicatori ai dimensiunii capitalului uman, cu un nivel foarte scăzut de competențe digitale de bază în comparație cu media UE, dar își menține locurile fruntașe în ceea ce privește proporția femeilor specialiste în domeniul TIC din forța de muncă (locul 2) și în ceea ce privește numărul absolvenților în domeniul TIC (locul 4).

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe