Matei Bogdan
Publicat în 10 martie 2021, 13:22 / 174 elite & idei

Radu Puchiu: Să (vă) vedem, zic!

Radu Puchiu: Să (vă) vedem, zic!

Să (vă) vedem, zic!
Puțini știu că ancheta jurnalistică în cazul Hexipharma a pornit și de la datele deschise puse pe data.gov.ro între 2013 și 2016. Ce a rezultat însă știe foarte multă lume.
Am criticat anunțul lui Vlad Voiculescu privind reforma în sistemul de sănatate. Spuneam în acea postare (las link în comentarii) că mult mai eficientă ar fi publicarea datelor. Nu de anunțuri de reformă se sperie sistemul ci de transparență.
Iată că într-un fel gestul, zic eu, normal pentru anul în care trăim, al ministrului de a deschide datele despre vaccinare îmi dă dreptate. Și, pentru cât contează, are toate felicitările mele.
Reacția sistemului? Eu o văd firească la ce cultură administrativă avem. Cumva, prin implicarea Premierului, prin liniștea din presă, prin fuga de răspundere și răspunsuri, i se transmite ministrului: „tu ești singur, noi avem oameni bine puși peste tot…”
Rezultatul îl puteți anticipa (paralela cu modalitatea de gestionare a dosarului 10 august e ușor de făcut).
Poate e momentul ca efortul ministrului sănătății să fie sprijinit mai vocal. Cu toată critica din spate, are sprijinul meu vocal în lupta asta. Condiționat însă: deschideți TOATE datele! Da, tot ce se poate deschide, deschideți. Uite o idee de ordin: orice dată sau informație care, dacă o persoană ar cere-o unei instituții, i s-ar pune la dispoziție conform normelor în vigoare, se publică implicit. Portalul de date deschise abia așteaptă.
Hai să vedem ce e cu adevărat acolo. Hai să vă vedem. Hai să vedem.
Pentru că, nu-i așa, ca să citez dintr-un clasic: „În momentul în care primim informări, le citim și ne considerăm informați”.
P.S. Felicitărie mele sincere celor de la Buletin de București, Funky Citizens. Ca și în cazul Hexipharma, datele nu înseamnă nimic dacă nu sunt puse în lumină.

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe