OraNoua.ro
Publicat în 8 iunie 2016, 15:56 / 128 elite & idei

Raed Arafat: A fost făcută autopsia celor care au murit în urma prăbușirii elicopterului; se pregătește repatrierea

Raed Arafat: A fost făcută autopsia celor care au murit în urma prăbușirii elicopterului; se pregătește repatrierea

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat vineri, la Haragîș, că a fost făcută autopsia celor patru români care au murit joi în accidentul elicopterului SMURD, urmând să se facă pregătirile pentru repatriere.

„Aici cei de la aviație trebuie să spună. Eu ce pot să vă spun este că acest elicopter, ca și restul elicopterelor SMURD-ului, este autorizat de zbor la vedere și instrumental noapte cu un singur pilot”, a spus Arafat, întrebat dacă aparatul care s-a prăbușit este singurul din dotarea SMURD care nu avea radar meteo.

Raed Arafat s-a deplasat vineri dimineață în Republica Moldova, în raionul Cantemir, la locul unde elicopterul s-a prăbușit.

El a subliniat că, atunci când condițiile meteo nu sunt bune, pilotul poate decide inclusiv să anuleze misiunea.

„Dacă pilotul sesizează că nu sunt bune condițiile pe care le vede în față, normal că abandonează misiunea. Și se abandonează misiuni când vede că se vor schimba condițiile meteo”, a explicat secretarul de stat.

El a precizat că autopsia victimelor accidentului a fost făcută în cursul nopții de joi.

„Autopsia deja s-a făcut. Domnul ministru Tobă deja a avut discuții cu colegii din Republica Moldova și autopsia s-a făcut chiar în cursul nopții, cu identificare cu tot, așa că a rămas doar pregătirea pentru repatriere”, a spus Arafat, adăugând că în primă fază repatrierea se va face la Iași.

Întrebat dacă epava elicopterului va fi ridicată vineri, Arafat a arătat că aceasta este o decizie pe care o vor lua cei care fac investigațiile.

Potrivit secretarului de stat, ultima „verificare mare” în cazul elicopterului care s-a prăbușit a avut loc în luna februarie, iar cele „periodice” au fost făcute toate la timp.

În accidentul produs joi au murit comandorul Doru Gavril, 53 de ani (comandant), căpitan-comandor Voicu Șocae, 36 de ani (copilot), dr. Mihaela Dumea, 39 de ani (medic specialist medicină de urgență, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași), și Gabriel Sandu, 38 de ani (asistent medical principal medicină de urgență).

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Timbrul românesc omagiază istoria și valorile românești

PoliticIoana Petrescu: ProRomânia pune condiţii pentru a vota moţiunea PNL. Să vedem alternativa. Nu poţi da jos un Guvern fără să ştii ce pui în loc. USR e iresponsabil

EconomieGeorge Cristian Maior, salută anunțul făcut de fondatorul companiei Tesla, Elon Musk, de a intra pe piața din România

ExternRobert Lupițu: De la ”Comisia ultimei șanse” la ”Comisia geopolitică” – Mic îndreptar al portofoliilor și numirilor din echipa Ursulei von der Leyen. Ce înseamnă domeniul transporturilor pentru România

EvenimenteDragoș Preda: Invitație pentru Membrii Club Romania

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc omagiază istoria și valorile românești

SocialRaed Arafat prezintă 14 măsuri prin care se doreşte reorganizarea sistemului de urgenţă 112

MoldovaIulian Chifu: La Chişinău – majoritate de coaliţie, fără cheie de control şi fără frâneClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe