OraNoua.ro
Publicat în 8 iunie 2016, 15:56 / 98 elite & idei

Raed Arafat: A fost făcută autopsia celor care au murit în urma prăbușirii elicopterului; se pregătește repatrierea

Raed Arafat: A fost făcută autopsia celor care au murit în urma prăbușirii elicopterului; se pregătește repatrierea

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat vineri, la Haragîș, că a fost făcută autopsia celor patru români care au murit joi în accidentul elicopterului SMURD, urmând să se facă pregătirile pentru repatriere.

„Aici cei de la aviație trebuie să spună. Eu ce pot să vă spun este că acest elicopter, ca și restul elicopterelor SMURD-ului, este autorizat de zbor la vedere și instrumental noapte cu un singur pilot”, a spus Arafat, întrebat dacă aparatul care s-a prăbușit este singurul din dotarea SMURD care nu avea radar meteo.

Raed Arafat s-a deplasat vineri dimineață în Republica Moldova, în raionul Cantemir, la locul unde elicopterul s-a prăbușit.

El a subliniat că, atunci când condițiile meteo nu sunt bune, pilotul poate decide inclusiv să anuleze misiunea.

„Dacă pilotul sesizează că nu sunt bune condițiile pe care le vede în față, normal că abandonează misiunea. Și se abandonează misiuni când vede că se vor schimba condițiile meteo”, a explicat secretarul de stat.

El a precizat că autopsia victimelor accidentului a fost făcută în cursul nopții de joi.

„Autopsia deja s-a făcut. Domnul ministru Tobă deja a avut discuții cu colegii din Republica Moldova și autopsia s-a făcut chiar în cursul nopții, cu identificare cu tot, așa că a rămas doar pregătirea pentru repatriere”, a spus Arafat, adăugând că în primă fază repatrierea se va face la Iași.

Întrebat dacă epava elicopterului va fi ridicată vineri, Arafat a arătat că aceasta este o decizie pe care o vor lua cei care fac investigațiile.

Potrivit secretarului de stat, ultima „verificare mare” în cazul elicopterului care s-a prăbușit a avut loc în luna februarie, iar cele „periodice” au fost făcute toate la timp.

În accidentul produs joi au murit comandorul Doru Gavril, 53 de ani (comandant), căpitan-comandor Voicu Șocae, 36 de ani (copilot), dr. Mihaela Dumea, 39 de ani (medic specialist medicină de urgență, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași), și Gabriel Sandu, 38 de ani (asistent medical principal medicină de urgență).

Ultima ora:

ObservatorRobert Lupițu: Cum întruchipează relațiile ”PSD – Frans Timmermans” și ”PNL – Manfred Weber” manifestele electorale pentru Europa și pentru România ale celor două forțe politice

PoliticRobert Lupițu: Cum întruchipează relațiile ”PSD – Frans Timmermans” și ”PNL – Manfred Weber” manifestele electorale pentru Europa și pentru România ale celor două forțe politice

EconomieRăzvan Nicolescu: Un fost ministru al Energiei explică ce vor să facă ungurii cu gazul românesc extras din Marea Neagră

ExternAlexandru Lăzescu: Va putea supraviețui NATO escaladării tensiunilor transatlantice?

EvenimenteIulian Fota: Lansare Ghidul Alegerilor Europarlamentare 2019

CulturaSever Voinescu: Cine ţine lanţul?

SocialSebastian Burduja: Tu ce faci când ţi se dărâmă casa?

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe