OraNoua.ro
Publicat în 15 ianuarie 2014, 01:30 / 187 elite & idei

Raed Arafat: Avem medici cu specializări în SUA care s-au întors în România

Raed Arafat: Avem medici cu specializări în SUA care s-au întors în România

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a declarat miercuri, în cadrul Galei LSRS, că din anul 2012 și până în prezent au fost realizate mai multe modificări legislative care să înlesnească întoarcerea în țară a celor care au studiat în străinătate și a dat ca exemplu în acest sens medici care au urmat specializări în SUA și care muncesc deja în România.

„S-au făcut mai multe pentru cei care studiază în străinătate și care vor să se întoarcă acasă. La sfârșitul anului 2012 am reușit să trecem OUG prin care recunoaștem studiile de specialitate în medicină din țări extracomunitare: SUA, Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă. În anul 2013 am reușit să terminăm și normele pentru acest lucru și pot să vă spun că deja avem medici care au terminat specializarea în SUA și care s-au întors în România. Acest lucru cred că este exact ceea ce așteptați dumneavoastră, să vă întoarceți acasă, să beneficiem de experiența pe care ați câștigat-o, să câștigăm expertiza și tot ceea ce ați învățat afară și să fiți parte din sistemul nostru. Nu este nimic de ascuns că întâmpinați, cel puțin o parte, și vorbesc aici de domeniul pe care îl cunosc foarte bine, dificultăți în a reveni acasă pentru că sunt unii cărora le este frică de voi, nu vă vor. Este clar, nu vă vor pentru că veniți poate cu idei îndrăznețe și cu altă mentalitate. Și când intrați în domeniul medical, într-un spital sau undeva și începeți să puneți întrebări sunt unii care poate se simt deranjați și atunci totdeauna vă fac să vă simțiți că nu sunteți bineveniți. De ce nu s-a putut până atunci? Pentru că au existat câțiva ani în care au spus că nu se poate”, a susținut Raed Arafat.
El i-a încurajat pe tinerii prezenți la Gala LSRS să se întoarcă în România după finalizarea studiilor în afară și să ajute cu expertiza acumulată în locurile în care au învățat. „Nu numai că avem nevoie de voi, avem mare nevoie de voi să veniți înapoi inclusiv în domeniul medical, pentru că avem nevoie de suflu nou care să ajute să schimbăm lucrurile, să schimbăm mai ales mentalitățile. Din punctul meu de vedere cred că deja am început să deschidem porțile. Sunt convins că vor fi foarte multe acțiuni care să vă încurajeze să veniți înapoi și vreau să știți că o să facem tot posibilul să vă simțiți bine când veniți înapoi. Nu este ușor, va trebui să fie o oarecare luptă ca să vă afirmați, dar dacă nu sunt lupte și dacă totul este ușor, ce sens are viața? Așa este mai frumos: când te lupți și când câștigi o luptă”, a declarat secretarul de stat.

Ultima ora:

ObservatorFlorina Vevera: Frica de “Minority Report”

PoliticVictor Negrescu cere adoptarea rapidă a viitorului buget al UE

EconomieSorin Ioniţă: Digi24 începe campania Statul la Stat. Unde te faci că muncești pe bani publici

ExternFlorina Vevera: Frica de “Minority Report”

EvenimenteCristina Buzasu at the Annual Diplomatic Gala

CulturaIon M.Ioniţă: Dezbatere „Historia“ – 75 de ani după Yalta. Cine conduce lumea?

SocialRadu Preda: Eternizarea în funcție a rectorilor

MoldovaValentin Naumescu: „Moldova este, dacă vreți, eșantionul cel mai reprezentativ al schimbării”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe