Matei Bogdan
Publicat în 27 mai 2020, 09:28 / 37 elite & idei

Raed Arafat: Funeraliile lui Pimen – „Nu au fost derogări. Atacurile și denigrările nu-și au locul în astfel de situații”

Raed Arafat: Funeraliile lui Pimen – „Nu au fost derogări. Atacurile și denigrările nu-și au locul în astfel de situații”

Modul în care s-a desfășurat înmormântarea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, la finalul săptămânii trecute, continuă să stârnească discuții, după ce presa a relatat că Departamentul pentru Situații de Urgență ar fi dat o derogare, criticată însă de Institutul Național pentru Sănătate Publică. Drept reacție, Raed Arafat și DSU au publicat pe conturile de Facebook corespondența purtată de Arhiepiscopie, INSP și DSU pe această temă.

Aceste precizări ale lui Raed Arafat intervin în contextul în care într-un material publicat la sfârșitul săptămânii trecute de site-ul Recorder.ro apar contradicții între pozițiile expuse de cele două părți, DSU, prin Raed Arafat, și INSP.

Documentele făcute publice luni de Raed Arafat sunt postate cumva cronologic. Primul act este solicitarea transmisă de Arhiepiscopie, o solicitare în care sunt prezentate două variante pentru organizarea înmormântării ÎPS Pimen: fie o perioadă de trei zile între depunerea sicriului la Suceava și înmormântarea propriu-zisă, fie o slujbă organizată afară, lângă Catedrala din Suceava, cu respectarea distanțării sociale. Această solicitare a fost transmisă atât către autoritățile din Suceava, cât și către autoritățile centrale, către DSU.

Al doilea document are antentul INSP și din acest document reiese că ambele variante sunt agreate și că Arhiepiscopia poate organiza această slujbă de înmormântare în oricare dintre cele două variante prezentate, cu respectarea regulilor asumate în document privind igiena publică și distanțarea socială.

Raed Arafat publică și răspunsurile transmise atât de la Suceava, cât și de la DSU, care își dau acordul, dar de asemenea cu precizările în privința necesității respectării regulilor sanitare în spațiul public, inclusiv în afara lăcașului de cult din Suceava. Responsabil pentru aceasta urma să fie organizatorul, adică Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

În încheiere, Raed Arafat spune că orice încălcare a regulilor stabilite în privința distanțării și a normelor de sănătate publică trebuia sancționat de „autoritățile care supraveghează respectarea regulilor la fața locului”.

Raed Arafat: Nu e vorba de derogări

Foarte multe discuții și „persoane indignate” de „derogarea” care aș fi dat-o personal pentru funerariile parintelului Pimen. Din documentele de mai jos se poate observa că adresa dată de INSP și cea dată de Centrul Național de Comandă și Coordonare sunt aproape identice și nu se referă la derogări. În adresa INSP se spune clar cine ar putea da derogări, însă noi nu am dat derogări de la prevederile de distanțare și cele de sănătate publică. Pe de altă parte, și în adresa INSP, și cea a CNCCI se menționează acordul pentru oricare din variantele solicitate – arată Raed Arafat în postarea de pe Facebook. 

Orice adresă oficială care derogă de la ceva începe cu, sau include, sintagma „prin derogare de la …. „. Noi am aprobat o propunere care nu solicita derogări, ci descria modul de desfășurare a activităților în aer liber, precum și în interiorul bisericii Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou”. Solicitarea menționează clar că în interiorul bisericii numărul va fi limitat la cinci persoane prezente concomitent – explică în continuare șeful DSU.

Dacă în timpul desfășurării activităților au fost încălcate regulile stabilite în privința distanțării și a normelor de sănătate publică, atunci acest lucru se constată și se sancționează de autoritățile care supraveghează respectarea regulilor la fața locului.

Atacurile și denigrarile nu-și au locul în astfel de situații, iar informarea publică trebuie să se facă într-un mod care nu lasă loc la interpretări. Sper că documentele atașate să clarifice aspectele ridicate de o parte din reprezentanții mass-media și de unele persoane pe rețelele de socializare – încheie Raed Arafat.

www.digi24.ro

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe