OraNoua.ro
Publicat în 19 februarie 2014, 15:17 / 183 elite & idei

Raed Arafat: În cazul unui accident ca în Apuseni, un județ trebuie să fie coordonator regional

Raed Arafat: În cazul unui accident ca în Apuseni, un județ trebuie să fie coordonator regional

Serviciile de urgență nu au limită administrativă, iar în cazul unui accident similar celui din Munții Apuseni un județ ar trebui să prea rolul de coordonator regional, dacă situația impune intervenția autorităților din mai multe județe, a afirmat marți secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

„Într-o situație de acest gen (accidentul aviatic din munții Apuseni — n.r.), din 3 sau 4 județe implicate, unul trebuie să aibă rolul de coordonare regională, chiar dacă va fi un rol desemnat de sus. Cu cât creștem nivelul incidentului și implicarea și cu cât incidentul depășește limita unui județ, deja coordonarea trebuie să fie la un nivel mai sus sau unul dintre aceste județe să aibă un atribut clar regional. În al doilea rând, serviciile de urgență, și acesta va fi unul din lucrurile care se vor impune clar operațional, nu recunosc nicio limită administrativă. De aici era discuția de regional la ambulanță, pentru că nu era vorbit atunci de regionalizarea administrativă, era vorbit mai mult de regionalizare operativă, lucru care, cu siguranță, operativ se va face și nu necesită acte normative, necesită doar anumite dispoziții care stabilesc noi zone de intervenție”, a spus Arafat, la Palatul Parlamentului, în cadrul Comisiei pentru sănătate din Senat.

Raed Arafat a participat la ședința comisiei pentru a discuta despre proiectul de ordonanță de urgență privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență inițiat de Guvern.

Comisia pentru sănătate din Senat a dat marți aviz favorabil proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situațiilor de urgență, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență.

„Pentru îmbunătățirea managementului informației și a managementului acțiunilor derulate în cazul situațiilor de urgență, se are în vedere crearea unui Departament specializat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, condus de un secretar de stat, numit prin decizie a primului ministru. În cadrul noului Departament, structură operațională fără personalitate juridică, își vor desfășura activitatea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne — numai pentru operațiunile specifice situațiilor de urgență. Pentru o mai bună coordonare a acțiunilor de intervenție și salvare Departamentul pentru Situații de Urgență, prin structurile deconcentrate ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, preia în coordonare operațională serviciile de ambulanță județene, respectiv al municipiului București, UPU/CPI, precum și serviciile Salvamont”, se arată în expunerea de motive.

Totodată, proiectul prevede înființarea, în locul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, a două comitete specializate, respectiv Comitetul Național pentru Intemperii și Calamități și Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

În același timp, prin proiectul de act normativ se introduc unele clarificări privind conținutul actului de declarare a stării de alertă”, se mai spune în expunerea de motive.

Senatul este prima cameră sesizată.

Ultima ora:

ObservatorDragoș Pîslaru cere Guvernului României să refacă Planul Național de Redresare și Reziliență

PoliticDragoș Pîslaru cere Guvernului României să refacă Planul Național de Redresare și Reziliență

EconomieCosmin Ghiţă: Nu excludem în acest moment o emisiune de obligaţiuni sau alte instrumente în conexiune pentru retehnologizare

ExternMircea Geoană reiterează rolul ”fundamental” al NATO de a veghea ca pandemia să nu conducă la o criză de securitate

SocialCsibi Magor: Am avut cu toții un an greu. Dar putea să fie mult mai greu

EvenimenteDan Mihalache: “Understanding the Romanian Diaspora – Diaspora mobilisation during COVID-19”

CulturaCristina Popescu: Cele mai recente aprecieri internaționale ale mărcilor poștale românești, materializate în două premii Nexofil

EditorialAndrei Stoian, Alexandru Georgescu și Radu Magdin la emisiunea Sfere de InteresClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe