Matei Bogdan
Publicat în 28 noiembrie 2018, 12:08 / 51 elite & idei

Raed Arafat: În ţară avem acum dispecerate integrate pentru situaţii de urgenţă

Raed Arafat: În ţară avem acum dispecerate integrate pentru situaţii de urgenţă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat luni, pentru AGERPRES, că personalul din dispeceratele pentru situaţii de urgenţă din întreaga ţară va fi pregătit de experţi finlandezi, astfel încât să activeze integrat, iar dispecerii să nu mai fie împărţiţi pe domenii.

„Faza următoare este un proiect pe care îl dezvoltăm, de creştere a calităţii personalului din dispecerate, ca să poată să dispecerizeze orice fel de caz, să nu fie împărţiţi pe domenii, adică să facem dispecerii să activeze integrat. Şi acesta este un proiect finanţat de Guvernul elveţian, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care lucrăm pe dezvoltarea acestor abilităţi. Va mai dura un an, doi, până avem oamenii foarte bine pregătiţi în domeniu. Deci, i-am adus împreună şi acum le integrăm activitatea ca să fie şi mai eficienţi (…). Proiectul e început, în colaborare, ca şi parte de pregătire, cu Ministerul de Interne finlandez şi cu experţi din Finlanda, care au acest model de lucru şi care sunt cei care ne sprijină pe partea tehnică, proiectul fiind finanţat de Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Precizările au fost făcute în contextul în care, de câteva zile, s-a finalizat procesul de comasare fizică a dispeceratelor serviciilor de ambulanţă şi a celor ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă pe plan naţional, ultimul fiind cel din Bucureşti-Ilfov, care funcţionează în prezent într-o clădire pusă la dispoziţie de Primăria Capitalei.

„În sfârşit, putem spune că avem la Bucureşti-Ilfov un dispecerat integrat la nivel european, care integrează serviciul 112 pe Bucureşti-Ilfov, ISU Bucureşti – Ilfov (Pompierii şi medicii SMURD) şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov într-un centru modern destinat gestionării situaţiilor de urgenţă”, a spus Raed Arafat, după ce Ambulanţa Bucureşti a fost ultimul serviciu care s-a mutat în noua clădire.

Şeful DSU a amintit şi de faptul că, în următoarele luni, în dotarea SMURD şi a serviciilor de ambulanţă din ţară, vor ajunge autospeciale noi, cumpărate cu fonduri europene.

„Faza următoare este sosirea noilor ambulanţe, pentru reîmprospătarea parcului auto, care este învechit. Avem ambulanţe care au deja 10-11 ani vechime şi primele 420 de ambulanţe urmează să sosească până la sfârşitul acestui an, din care 100 sunt pentru SMURD şi 320 sunt pentru serviciile de ambulanţă. Iar anul viitor, până la jumătatea anului, sperăm că se primeşte diferenţa de până la 1.200 de ambulanţe, cumpărate din fonduri europene. La acestea se adaugă cele 106 ambulanţe pe care le-a cumpărat Primăria Bucureşti pentru Ambulanţa Bucureşti. Deci, în total vor fi 1.300 de ambulanţe, care vor intra în următoarele 8 luni în România”, a precizat pentru AGERPRES Raed Arafat.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Nimeni nu trebuie să intre în fibrilații și în panică după votul din Parlamentul britanic. Românii din Marea Britanie să stea liniștiți

PoliticKlaus Iohannis: Nimeni nu trebuie să intre în fibrilații și în panică după votul din Parlamentul britanic. Românii din Marea Britanie să stea liniștiți

EconomieDaniel Dăianu: Principala problemă a României, dar şi a Europei Centrale şi de Est, ţine de riscul de depopulare şi faptul că cei mai buni oameni pleacă din ţările lor

ExternRadu Preda: Tehnologia minciunii

EvenimenteCristian Bușoi, organizator al evenimentului „UE 2019-2024: Cum putem sprijini eliminarea hepatitei virale, în conformitate cu strategia globală a OMS și SDGS ale ONU”

CulturaIonuţ Vulpescu: Domnul Goe la putere, de Ziua Culturii Naţionale

SocialMarian Staş: Dragă +PLUS,

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe