OraNoua.ro
Publicat în 10 septembrie 2014, 18:31 / 248 elite & idei

Raed Arafat la deschiderea Competiției Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat

Raed Arafat la deschiderea Competiției Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a participat miercuri seară, la Oradea, la deschiderea celei de a III-a ediții a Competiției Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat, organizată de ISU „Crișana” Bihor.

„Consider că este o competiție foarte importantă și trebuie menținută și dezvoltată în viitor în România, pentru că astfel vom putea să dezvoltăm calitatea serviciilor pe care le oferim cetățenilor”, a declarat Raed Arafat.

El și-a exprimat încrederea că această competiție națională va contribui la dezvoltarea competențelor profesionale în domeniul descarcerării și acordării primului ajutor calificat.

Raed Arafat a subliniat importanța înființării serviciilor SMURD în țară, context în care bihorenii au fost printre primii.

„Ce facem azi, aici, e să validăm că ceea ce am început acum 24 de ani a fost un lucru bun, Bihorul fiind cel de-al doilea județ după Mureș care a preluat modelul SMURD și l-a implementat”.

Alocuțiunea de deschidere a fost rostită de inspectorul șef al ISU ‘Crișana’ al județului Bihor, general de brigadă dr. Ioan Baș, care le-a vorbit celor prezenți despre importanța acestui eveniment în procesul de perfecționare a pregătirii profesionale a personalului serviciilor de urgență profesioniste, precizând că „descarcerarea și primul ajutor calificat sunt două misiuni de bază în salvarea vieții oamenilor aflați în situații critice”. El și-a exprimat convingerea că „nivelul competiției va fi unul ridicat, sarcina evaluatorilor fiind aceea de a stabili cele mai performante echipe”.

Prefectul județului Bihor, Claudiu Pop, și primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, au adresat participanților mesaje de bun venit și felicitări pentru munca de zi cu zi desfășurată, precum și pentru rezultatele obținute la fazele zonale ale concursului, care i-au propulsat în finala Competiției Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat.

La festivitatea de deschidere a finalei naționale al salvatorilor de vieți au mai fost prezenți reprezentanții United Kingdom Rescue Organization, delegația Directoratului pentru Intervenție la Dezastre Hajdu-Bihar din Ungaria, delegația Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al Republicii Moldova, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, inspectori șefi ai inspectoratelor județene pentru situații de urgență, medici coordonatori ai Unităților de Primire Urgențe din țară, șefii instituțiilor publice de apărare, ordine publică și siguranță națională din județ, conducători de instituții de interes județean și local și numeroși concetățeni care au ales să asiste la manifestare.

După festivitatea de deschidere, cei prezenți au asistat la un exercițiu demonstrativ al cărui scenariu a presupus extragerea unei persoane încarcerate dintr-un autoturism accidentat și acordarea primului ajutor calificat, victimei evenimentului, detaliile operațiunii fiindu-le furnizate celor prezenți de comandantul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, locotenent-colonel Sorin Lupșea.

În perioada 3-5 septembrie, în finală se „luptă” cele mai bune zece echipe de intervenție ale ISU din țară, câștigătoare ale fazelor zonale din cadrul ediției a III-a 2014, din Brașov, Cluj, Dolj, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Neamț, Timiș, Vâlcea și al municipiului București, alături de ISU Bihor, deținătorul titlului național la proba „Acordarea Primului Ajutor Calificat” și ISU „Horea al județului Mureș — câștigătorul probei „Descarcerarea din vehicule”, precum și Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe