Matei Bogdan
Publicat în 7 aprilie 2020, 18:31 / 105 elite & idei

Raed Arafat: Protecţia civilă funcţionează şi în România, şi la nivel european

Raed Arafat: Protecţia civilă funcţionează şi în România, şi la nivel european

O echipă medicală românească, formată din medici şi asistenţi, se alătură de marţi colegilor italieni, pentru a-i sprijini în lupta cu noul coronavirus.

De Ziua Mondială a Sănătăţii, medicii şi asistenţii români au plecat cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, pe ruta Bucureşti – Timişoara – Milano, într-un gest de solidaritate cu personalul medical din Italia.

Maria Casuni, asistent medical la Târgu Mureş, unul dintre membrii echipei medicale care a plecat de la Bucureşti, declară că face această „misiune specială” pentru că îşi adoră meseria.

„Misiunea noastră este să acordăm sprijin colegilor din Italia, care cu siguranţă sunt epuizaţi şi au nevoie de ajutor. Familia mea ştie că nu îmi iubesc meseria, că îmi ador meseria, iar faptul că fac această misiune specială – sunt bucuroşi pentru acest lucru şi sunt siguri că mă voi întoarce cu bine acasă”, a declarat ea, înainte de plecare.


La îmbarcarea personalului medical au participat marţi premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi.

„Acest gest arată faptul că există solidaritate europeană şi că ţările UE au capacitatea de a se uni şi de a găsi împreună soluţii pentru combaterea oricărui pericol, cum este această epidemie”, a afirmat şeful Executivului, Ludovic Orban.

Şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a subliniat importanţa solidarităţii europene, în acest moment.

„În primul rând arată că protecţia civilă funcţionează şi în România, şi la nivel european. Este un gest important faptul că am găsit oameni să plece într-un timp atât de scurt. Acest semn este foarte important pe plan european, şi pentru noi, România, este un gest care ne arată că putem şi este un gest de solidaritate cu Italia, care este o zonă acum foarte afectată. Este o cooperare extraordinară între Ministerul Apărării, partea medicală, şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, a arătat Arafat.

Aeronava militară a decolat de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni cu patru medici şi asistenţi medicali la bord. La Timişoara, s-au îmbarcat încă 10 membri ai echipei medicale, care este însoţită de un ofiţer de legătură din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Personalul medical din România, selectat pe bază de voluntariat, va acţiona la Milano, timp de 14 zile, sub egida Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, în sprijinul sistemului medical italian, în contextul măsurilor de combatere a epidemiei COVID-19.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe