OraNoua.ro
Publicat în 23 iulie 2014, 13:05 / 192 elite & idei

Raed Arafat: România, prima ţară din Europa, dacă nu şi din lume, în ce priveşte telemedicina

Raed Arafat: România, prima ţară din Europa, dacă nu şi din lume, în ce priveşte telemedicina

de Raed Arafat

Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, Raed Arafat, a declarat joi că România este prima ţară din Europa, dacă nu şi din lume, în ce priveşte telemedicina, în prezent 85 de ambulanţe fiind în curs de dotare cu tablete care transmit imagini video şi informaţii medicale.

Arafat, a spus că, în anii ’90, telemedicina din România din prezent era un vis îndepărtat.
„Fiind cineva care crede în Star Trek, visam să ajung. Dar în realitate, în anul ’90, acesta era un vis îndepărtat, pe care cred că nici nu îl visam. Încet-încet au început să apară indicii că putem face ceva. Pot să spun că în 2003, când am început proiectul pilot finanţat de Vodafone, de fapt am deschis o poartă pentru telemedicină. România este poate prima ţară din Europa, dacă nu din lume, care este foarte bine pusă la punct şi încă în dezvoltare. Aici, proiectul pilot din 2003 a fost de fapt primul click care a făcut ca acest tăvălug să pornească şi să nu se mai oprească”, a declarat doctorul Raed Arafat, la conferinţa „Mediafax Talks about Technology for Social Change”.
Preşedintele SMURD a mai declarat că în prezent sunt 1.200-1.400 ambulanţe de tip B care au posibilitatea de transmitere a datelor de pe teren.
„Am pornit cu 100 de maşini pentru video-transmisie şi asta a dus sistemul mai aproape de sistemul spitalicesc. Am început să putem vedea imagini de la faţa locului şi medicii pot să coordoneze mai bine de la distanţă”, a precizat Raed Arafat.
Pentru a arăta cum ajută tehnologia medicina, preşedintele Fundaţiei pentru SMURD a prezentat un exerciţiu făcut în direct de la Târgu Mureş, echipajul medical reuşind să transmită imagini şi date medicale de la faţa locului în timp real.
85 de ambulanţe vor fi dotate cu tablete
Arafat a precizat că 85 de maşini vor fi dotate cu tehnologie şi mai nouă, respectiv nişte tablete cu ajutorul cărora se vor primi în spital imagini şi rezultate ale analizelor medicale, înainte ca pacientul să ajungă la unitatea sanitară.
„Asta a făcut tehnologia. Dacă înainte trebuia să aşteptăm un medic pentru defibrilare, acum poate să facă asta un pompier sau un asistent, coordonaţi de la distanţă. Foarte multe stopuri cardiace au fost resuscitate în acest fel. La un accident rutier mă interesează să văd ce se întâmplă. Soluţia video este extrem de importantă”, a explicat Raed Arafat.
El a mai spus că, în prezent, se lucrează la dezvoltarea a două aplicaţii noi, una care va permite apelarea voluntarilor din Bucureşti, Sibiu, Târgu Mureş, Cluj şi cea de-a doua care va permite alertarea serviciului 112 şi transmiterea locului exact prin GPS.
„În cel mai scurt timp, aceste aplicaţii vor fi lansate public”, a precizat Arafat.
La conferinţa organizată de Mediafax în parteneriat cu Vodafone România au fost prezentate proiecte care utilizează tehnologiile mobile pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a persoanelor cu diverse afecţiuni.
Investigaţiile medicale la distanţă sau contactul permanent cu bătrânii aflaţi singuri acasă sunt două dintre activităţile de implicare socială realizate prin intermediul tehnologiei.
Trei proiecte ale Fundaţiei Vodafone, din cadrul programului „Mobile for Good”, care folosesc tehnologii mobile pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, au ca beneficiari persoanele cu diabet, vârstnicii asistaţi la domiciliu şi sportivii cu dizabilităţi intelectuale.

 

Ultima ora:

ObservatorFlorina Vevera: Frica de “Minority Report”

PoliticVictor Negrescu cere adoptarea rapidă a viitorului buget al UE

EconomieSorin Ioniţă: Digi24 începe campania Statul la Stat. Unde te faci că muncești pe bani publici

ExternFlorina Vevera: Frica de “Minority Report”

EvenimenteCristina Buzasu at the Annual Diplomatic Gala

CulturaIon M.Ioniţă: Dezbatere „Historia“ – 75 de ani după Yalta. Cine conduce lumea?

SocialRadu Preda: Eternizarea în funcție a rectorilor

MoldovaValentin Naumescu: „Moldova este, dacă vreți, eșantionul cel mai reprezentativ al schimbării”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe