OraNoua.ro
Publicat în 9 iulie 2014, 07:36 / 278 elite & idei

Raed Arafat: SMURD a înregistrat cu 16% mai multe apeluri decât anul trecut

Raed Arafat: SMURD a înregistrat cu 16% mai multe apeluri decât anul trecut

SMURD a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, cu 16% mai multe apeluri decât în aceeași perioadă a anului trecut, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, la ceremonia de aniversare a 20 de ani de la înființarea SMURD Cluj.

”Vreau să vă dau câteva cifre din care să vedeți cum a evoluat acest lucru: dacă acum trei ani, pe zi, SMURD avea 400-500 de intervenții pe țară, astăzi deja sunt foarte multe zilele în care depășim 1.000 — 1.050 de cazuri. Și numărul crește. Numai pe primul trimestru al acestui an creșterea este de 16% față de primul trimestru al anului trecut”, a spus Raed Arafat.

El a afirmat că SMURD Cluj este, după 20 de ani de funcționare, un model pentru medicina de urgență.

Raed Arafat a făcut referire și la un moment dificil din istoria SMURD Cluj, petrecut în urmă cu câțiva ani, când infrastructura era atât de învechită încât aproape că medicii nu se mai puteau baza pe ea.

”La un moment dat, inclusiv aspectele politice au fost lăsate la o parte și autoritățile, Primăria, Consiliul Județean, toți s-au implicat într-un moment de cotitură care era foarte important acum câțiva ani și au decis să achiziționeze echipamentele pentru ca SMURD-ul să poată merge mai departe. Ajungând într-un impas, avea doar mașini primite din donații, învechite, care nu se mai puteau folosi.

Și atunci am văzut cum, într-adevăr, o comunitate, împreună cu cei care lucrează în cadrul SMURD-ului, să facă o schimbare totală și o relansare a sistemului, să vedem un SMURD cu multe echipaje, cu oameni experimentați, care funcționează în serviciul omului de rând”, a adăugat Arafat.

El a urat echipei SMURD Cluj să fie mereu pregătită și să nu-și piardă voluntarii care au ajutat atât de mult la funcționarea unității.

Raed Arafat a înființat, în 1991, la Târgu Mureș, prima unitate SMURD din România, deși prima sa opțiune a fost Clujul, loc la care a renunțat din cauza unui context nefavorabil ideii, care a existat la acel moment.

La evenimentul de sâmbătă au mai participat medical neurolog Ștefan Florian, șeful Clinicii de Neurochirurgie, medicul coordonator al SMURD Cluj, Cristian Ursu, medicul-șef al UPU SMURD Cluj, Adela Golea, generalul Vasile Șomlea, fostul inspector șef al ISU Cluj, care era șef de Stat Major pe vremea înființării SMURD Cluj, rectorul UMF, Alexandru Irimie, prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan, primarul Emil Boc, Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, și Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla. Totodată, a fost prezentă și Ziana Motora, medicul rezident care a ajuns prima la victimele accidentului aviatic din Munții Apuseni din ianuarie 2014, în care au murit pilotul Adrian Iovan și Aurora Ion.

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe