OraNoua.ro
Publicat în 5 februarie 2014, 01:44 / 196 elite & idei

Raed Arafat: Un medic de la Ambulanță să fie prezent la dispeceratele ISU din București și județele unde nu se lucrează integrat

Raed Arafat: Un medic de la Ambulanță să fie prezent la dispeceratele ISU din București și județele unde nu se lucrează integrat

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a cerut vineri ca un medic de la Ambulanță să fie prezent la dispeceratul ISU pe toată perioada de cod portocaliu de ninsoare în județele unde dispeceratele Inspectoratului pentru Situații de Urgență și al Ambulanței nu sunt integrate.

„Dacă intră sub avertizarea de cod galben, cod portocaliu, inclusiv București, vă rog să am un reprezentant de la Ambulanță la Dispeceratul de la ISU de când începe codul până ce se finalizează codul. Deci, sunt doar patru județe care nu sunt cu dispeceratele integrate, plus municipiul București. Restul, aveți dispecerate integrate, deci munca va fi împreună. Dacă sunt probleme, disponibilitatea este 24 de ore din 24, Centrul Operativ este funcțional permanent”, a declarat vineri Raed Arafat în cadrul comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria.

Totodată, secretarul de stat în MS a solicitat ca gravidele și dializații să fie evacuați din zonele cu risc de înzăpezire sau de izolare înainte de intrarea în vigoare a codului portocaliu de ninsoare și viscol.

„Ca de obicei, dializații și femeile gravide care sunt în zonele cu risc de înzăpezire sau de izolare vor trebui să fie evacuați înainte să înceapă perioada de viscol sau să intre în vigoare partea de avertizare. Luați legătura vă rog, și aici vorbesc de Direcțiile de sănătate publică, direct cu firmele care transportă dializații și vedeți care este situația. Dacă aveți din partea oricărei companii refuz de aduce persoanele mai devreme decât este planificat, cum s-a întâmplat anul trecut, să ne informați și să luați toate măsurile”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a solicitat, totodată, serviciilor de Ambulanță și SMURD să nu pornească într-o cursă cu un pacient care necesită un transfer de lungă distanță decât dacă acest lucru este strict justificat.

„Toate externările la domiciliu pe drumurile care sunt anunțate că vor fi implicate în codurile galben, portocaliu, nu trebuie efectuate pe aceste drumuri. Direcțiile de Sănătate Publică — să vorbiți la nivelul spitalelor să amâne externarea dacă este o lungă distanță de externare, să nu plece pacienții cu o ambulanță și să se blocheze pe drumuri, cum s-a mai întâmplat”, a declarat Arafat.

Oficialul de la Sănătate a adăugat că în cazurile de urgență care necesită transfer prin intermediul unei curse auto care ar urma să se realizeze pe un drum înzăpezit să se contacteze ISU și Centrul Operativ pentru Situații de Urgență de la Ministerul Sănătății și, dacă este necesar, plecarea să se facă cu „mijloace pentru deschiderea drumului în față”.

„Deci, este foarte important să prevedeți, nu să ne anunțați când se ajunge să fiți blocați. Mai este un aspect, orice situație care apare și care vedeți că poate să producă dificultate să ne anunțați imediat pentru că ziua e scurtă. Dacă putem acționa cu elicopterele, vom acționa rapid, dar dacă intrăm în noapte este posibil să nu mai putem să acționăm, mai ales pentru evacuarea din sate sau din zone izolate”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a rugat ca fiecare Inspectorat județean de Situații de Urgență să comunice către IGSU situația privind numărul de șenilate și dotarea acestora și a precizat că din datele pe care le deține la ora actuală la nivelul țării ar exista 12-13 astfel de vehicule de transport.

ANM a emis vineri avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, valabile până duminică seară, în 27 de județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv în București.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România va beneficia de 5 miliarde de euro de la UE pentru repornirea economiei / Am rămas stupefiat de decizia CNCD față de președintele României

PoliticLudovic Orban: România va beneficia de 5 miliarde de euro de la UE pentru repornirea economiei / Am rămas stupefiat de decizia CNCD față de președintele României

EconomieGraţian Mihăilescu: Topul localităților din România cu cele mai puternice economii

ExternOvidiu Nahoi: Covid-19 – Ce află vecinii din est de la propaganda pro-Kremlin

SocialGeorge Butunoiu: Ai facut ceva cu care te poti mandri in CV? Atunci nu o prezenta ca prostul!

EvenimenteCorina Murafa: Ashoka România a implinit 3 ani

CulturaIonuț Vulpescu: 100 de ani de la nașterea fostului Suveran Pontif, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea

EditorialVasile Pușcaș: Decidenții și științaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe