Ana Iosif
Publicat în 3 februarie 2012, 13:48 / 1359 elite & idei

Raportul CRPE colecţionează contestatari: Şi Marius Lazurcă s-a declarat îngrijorat de neadevărurile promovate de „un studiu incomplet”

Raportul CRPE colecţionează contestatari: Şi Marius Lazurcă s-a declarat îngrijorat de neadevărurile promovate de „un studiu incomplet”

„Vreau să cred că marele public nu va reţine din acest material informaţia – desigur, falsă – că jumătate dintre studenţii pe care Republica Moldova îi trimite în România ar fi incapabili să se ţină de carte (…)Această afirmaţie e una şubredă, din mai multe motive. Întâi de toate, pare să se concluzioneze că rata totală a abandonului şcolar e de 56%, deşi au fost obţinute date doar de la jumătate din universităţile din România, fără a ţine cont de studenţii înscrişi în cele mai mari şi mai bune universităţi de la noi: Bucureşti, Iaşi, Cluj. E ca şi cum ai afirma că jumătate din elevii unei şcoli sunt repetenţi, deşi nu ai studiat decât jumătate din clasele acelei şcoli, şi nu neapărat pe cele mai mari şi mai bune”, a spus ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, într-un interviu pentru ziarul Timpul.

Oficialul atrage atenţia, de asemenea, că studiul nu ţine cont de cazurile de transfer ale studenţilor. „Ca orice alt student european, un student din RM se poate transfera în cursul studiilor de la o universitate la alta, în aceeaşi ţară sau în străinătate. Să vă dau un exemplu: după al treilea an de studiu la Universitatea din Timişoara, am plecat la Paris, la Universitatea Sorbona, unde mi-am absolvit licenţa, masteratul şi doctoratul. Din punct de vedere statistic, în raport cu Universitatea din Timişoara, sunt unul dintre cazurile de abandon şcolar, nu-i aşa?” s-a întrebat ambasadorul.

Marius Lazurcă a recomandat citirea cu prudenţă a unor astfel de statistici „prea surprinzătoare”. El a menţionat că cererea de burse în România este foarte mare, iar locurile au fost ocupate mereu, din 2010 fiind nevoie chiar de suplimentarea lor. „În prezent sunt în România aproape 10.000 de basarabeni care învaţă – unii mai bine, alţii mai rău, la fel ca toţi colegii lor de pretutindeni. Esenţial este şi faptul că şcolile din Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Timişoara au produs absolvenţi care, întorşi la Chişinău, au ajuns care premier, care preşedinte al Curţii Constituţionale, care ministru, care deputat. Şi să nu-mi fie luat în nume de rău, dacă văd în toate acestea motive de mare mândrie”, a conchis ambasadorul României la Chişinău.

Centrul Român de Politici Europene (CRPE), organizație non-profit, a dat publicității un studiu care a fost contestat de studentii basarabeni, societatea civila dar si de autoritati. Potrivit studiului, doar 56% din studenții basarabeni care acceptă bursa acordată de statul român își finalizează studiile cu o diplomă de studii universitare sau post-universitare.

Raportul a fost lansat în cadrul unei conferinţe la care au participat oficiali din România si Republica Moldova, studenţi beneficiari ai burselor și lideri ai asociațiilor studenților basarabeni și a fost desființat la scurt timp de toți cei care l-au analizat cu atenție datorită numărului foarte mare de inexactități și erori sociologice.

Centrul Român de Politici Europene – raportul “Bune intenţii şi coşmar birocratic”, proiect finanţat de Fundaţia Soros care vizează tinerii basarabeni aflaţi la studii în România:

DOWNLOAD RAPORT – Raport_burse_final (apasati aici)

Ultima ora:

ObservatorTheodor Paleologu: Un nou podcast al Casei Paleologu – „D’ale antropologiei” cu Alec Bălășescu.

PoliticKelemen Hunor: Politică trebuie să faci într-un singur moment, când te pregăteşti de alegeri

EconomieRamona Jurubiță: „Toate trendurile care erau latente s-au accelerat și sunt vizibile acum. Noi le vedem”

ExternOvidiu Nahoi: Lungul drum către „normalizare” între Serbia și Kosovo

SocialVlad Mixich: Nu mai am nicio îndoială că trăim acel punct istoric de inflexiune care este egalat ca importanță doar de evenimente ca descoperirea roții, a scrisului sau a electricității

EvenimenteAndreea Paul: Despre VIITORUL copiilor noștri

CulturaFlaviu George Predescu: Scriere creativă Verbum, la Cugir – Un veritabil schimb de idei între generații

EditorialAlexandru Lăzescu: Cum a apărut criza bancară din America și cum ne-ar putea afecta



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe