OraNoua.ro
Publicat în 11 iunie 2014, 21:09 / 279 elite & idei

Răsvan Radu și Claudiu Cercel la Bankers Summit’14 – Zece bănci vor dispărea din România în următorii cinci ani

Răsvan Radu și Claudiu Cercel la Bankers Summit’14 – Zece bănci vor dispărea din România în următorii cinci ani

România ar putea intra în zona euro în 2019 cu 30 de bănci în sistem, chiar jucători diferiţi de cei actuali, situaţia fiind dependentă de scenariul de creştere economică luat în calcul, apreciază CEO-ul UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu, care vede necesar un avans al PIB de minim 5% pe an, citat de Ziarul Financiar.

„Pentru 2019, când se estimează că România va intra în zona euro dacă mergem pe un scenariu de creştere economică de 5% anuală, numărul de bănci nu va fi semnificativ diferit faţă de prezent. Va fi mai redus, probabil în jur de 30 de bănci, nu neapărat aceleaşi, dar ca număr nu vor fi diferenţe atât de mari”, a declarat Radu miercuri la conferinţa ZF Bankers Summit’14.

El a arătat că situaţia din sectorul bancar va depinde foarte mult de scenariul de creştere economică până la intrarea în zona euro.

Astfel, pe un scenariu de creştere economică de 5%, se va înregistra o creştere a activelor bancare, însă pe un avans PIB de doar 1% activele vor consemna un recul, pe fondul scoaterii creditelor neperformante din bilanţurile băncilor.

„O creştere economică de sub 2% poate fi un scenariu prost pentru România pentru că nu ar permite convergenţa şi nici dezvoltarea economiei şi a pieţei bancare. (…) Nu ştiu dacă vom intra în zona euro în 2019 şi nici la ce curs, dar cred că ar fi bine pentru România să intre în 2019, din punct de vedere strategic, după cum a fost bine să intre în Uniunea Europeană şi după cum ar fi bine să acceadă la uniunea bancară”, a concluzionat şeful UniCredit.

La rândul său, directorul general adjunct al BRD – Group Societe Generale, Claudiu Cercel, apreciază că pentru a ajunge la convergenţa reală necesară intrării în zona euro este nevoie de reforme structurale şi investiţii străine, care să permită economiei să facă faţă presiunilor, inclusiv unui curs apreciat.

„Sunt puţini cinci ani pentru a realiza convergenţa, de aceea nu am avea nevoie de un curs mai apreciat. Cursul actual ar fi un unul rezonabil pentru intrarea în zona euro. Dar pe măsurtă ce ne apropiem de intrare, presupunând că euro este un obiectiv asumat, uzual se întâmplă un fenomen de apreciere. Dacă facem reformele, economia evoluează şi se acomodează mai bine un alt nivel de curs. Dacă intrăm cu un curs prea apreciat în raport cu fundamentele, atunci ne va afecta pe parte de economie, pe exporturi”, a explicat Cercel

El a arătat că cel mai probabil România va intra în zona euro cu mai puţine bănci. Directorul BRD vede loc pentru 5-6 bănci universale în sistem.

„Dacă nu reuşeşti să ai cotă de piaţă de 5% va fi foarte greu după noile cerinţe de capital şi toate regulile Basel III. Doar să fi un jucător de nişă care îşi joacă foarte bine segmentul de activitate”, a completat directorul BRD.

Cercel a concluzionat că rămâne un semn de întrebare cum vor rezista băncile mici, cu cote de piaţă de circa 1%, în contextul presiunilor zonei euro, al capitalului scump, al reglementării riguroase şi al nevoii de adaptare la tehnologie în schimbare.

În prezent, în România operează 41 de bănci, transmite Ziarul Financiar.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe