OraNoua.ro
Publicat în 2 mai 2012, 15:39 / 253 elite & idei

Rasvan Radu: UniCredit estimeaza o crestere economica pentru Romania de 1,2% in 2012 si 2,3% in 2013

Rasvan Radu: UniCredit estimeaza o crestere economica pentru Romania de 1,2% in 2012 si 2,3% in 2013

UniCredit Tiriac Bank a redus cu 0,2 puncte procentuale prognoza de crestere economica pentru Romania, pentru anii 2012 si 2013. Economia Romaniei isi revine lent, din cauza ca cererea interna si cea externa nu cresc concomitent, iar Produsul Intern Brut /PIB/ ar putea creste cu 1,2% in 2012 si 2,3% in 2013, in termeni reali, se arata in raportul trimestrial de analiza al UniCredit Tiriac Bank, remis, joi, Agerpres.

‘Pe langa cererea limitata, exporturile au fost afectate de inchiderea fabricii Nokia de la Jucu in noiembrie 2011 care a redus in principal comertul cu tarile din afara UE (fabrica era al doilea mare exportator din Romania la acel moment). Adaugand si importurile de energie mai ridicate din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile din ianuarie si februarie 2012, deteriorarea balantei comerciale a reprezentat, pana acum, cea mai puternica frana a cresterii economice in T1 2012.

Exporturile slabe si previziunile de crestere mai putin optimiste pentru zona euro (0,3% in 2012 fata de 0,6% in prognoza UniCredit din decembrie 2011) sunt cauzele reducerii asteptarilor privind cresterea PIB in 2012 de la 1,4% la 1,2%. Daca excludem din calcule agricultura, ne asteptam la o incetinire a ratei de crestere de la 1,9% in 2011 la 1,6% in 2012’, se spune in documentul mentionat.

Asteptarile de crestere pentru 2013 au fost reduse de la 2,5% la 2,3% din cauza scenariului mai pesimist privind cresterea economica a Romaniei si a zonei euro in 2012. Cresterea economica este dependenta de situatia din zona euro, iar ajustarea dezechilibrelor economice va incetini, sustin analistii bancii. Deficitul contului curent ar putea ramane peste 4% din PIB, in timp ce deficitul bugetar s-ar putea reduce la 3% din PIB, iar datoria publica este limitata la 40% din PIB. Raportul UniCredit mentioneaza ca investitiile straine sunt reduse si trebuie compensate cu o absorbtie mai buna a fondurilor europene, relaxarea politicii monetare a fost benefica pentru costul imprumuturilor in lei ale Ministerului Finantelor Publice, iar BNR ar putea duce dobanda cheie la 5%.

‘Impactul politicii monetare asupra costului creditelor este amanat deoarece piata interbancara nu este o alternativa viabila de finantare pentru banci. Ca urmare, dobanzile la depozite raman ridicate, iar cele la credite nu se pot reduce mai repede din cauza ca marjele de dobanda sunt deja cele mai reduse din Europa Centrala si de Est. Leul s-ar putea aprecia fata de euro daca exporturile isi revin. Deprecierea peste 4,4 RON/EUR este putin plauzibila’, se mai spune in raport. In ceea ce priveste sistemul bancar, care a incheiat in pierdere 2011, analistii UniCredit apreciaza ca rezultatele ar putea fi marginal mai bune in 2012, iar riscul contagiunii de la problemele din Grecia este limitat.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe