OraNoua.ro
Publicat în 18 iunie 2014, 18:50 / 158 elite & idei

Răzvan Nicolescu: Am cerut producătorilor de gaze să amâne reviziile la sonde, ca producția să fie la maximum

Răzvan Nicolescu: Am cerut producătorilor de gaze să amâne reviziile la sonde, ca producția să fie la maximum

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a cerut producătorilor interni de gaze să amâne lucrările de revizii la sonde, pentru ca producția internă de gaze să fie la nivelul maxim, în contextul în care Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina în această dimineață.

Producția internă este asigurată de două mai companii, Romgaz și Petrom, iar un mic procent reprezintă producția firmei Amromco.

‘Le-am adresat rugămintea (producătorilor — n.r.) să încerce să producă la maximum în lunile următoare. Dacă au operațiuni sau intenții de revizii de sonde, să le amâne pentru o perioadă de timp, în așa fel încât producția actuală în România să fie la maximul posibil’, a spus Nicolescu, într-o declarație de presă.

Gazele pe care le importă România din Rusia tranzitează Ucraina.

Ministrul a mai afirmat că Executivul se aștepta la apariția acestei situații, astfel că a adoptat în urmă cu câteva săptămâni o decizie prin care statul va ajuta producătorii să sape noi sonde în zăcămintele existente tocmai pentru ca producția să fie maximă.

Nicolescu a precizat că urmărește depășirea unui volum de gaze din depozite de 2 miliarde de metri cubi, față de 1,6 miliarde, cât este stocul minim aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

‘Necesarul estimat de ANRE pentru depozite pentru anul acesta este de 1,6 miliarde de metri cubi. În momentul de față avem în depozite 1,35 de miliarde de metri cubi și ne propunem, pentru a avea o abordare prudentă, să atingem un nivel de stocare de peste 2 miliarde de metri cubi’, a precizat ministrul.

El a subliniat că este exclus ca populația să aibă vreo problemă în aprovizionare.

‘Suntem pregătiți să facem față oricărei situații. Soluția de avarie este să stocăm mai mult și, dacă vom avea o iarnă foarte grea, să fim pregătiți ca anumite unități să treacă de pe consumul de gaze naturale pe un consum de alt tip de combustibil, de exemplu păcură. Pot să exclud în momentul de față orice fel de întrerupere de furnizare către populație sau către unitățile care asigură furnizarea de agent termic în perioada de iarnă’, a completat Nicolescu.

Ministrul delegat pentru Energie a mai spus că a solicitat Comisiei Europene să se implice în calitate de mediator în soluționarea rapidă a diferendului dintre Rusia și Ucraina.

Anterior, în această dimineață, Departamentul pentru Energie a remis AGERPRES un comunicat în care precizează că populația României nu va fi afectată de sistarea livrărilor de gaze rusești către Ucraina, întrucât există o cantitate suficientă de gaze înmagazinate, o capacitate adecvată de extracție, iar, la ora actuală, producția internă depășește consumul național de gaze.

Gazprom a anunțat, luni, că a avertizat Comisia Europeană în legătură cu ‘posibile perturbări’ în aprovizionarea cu gaze a țărilor europene dacă Ucraina, căreia a decis să-i aplice sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate, va preleva gaze din volumul destinat tranzitului, relatează agenția de presă France Presse.

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe