OraNoua.ro
Publicat în 10 februarie 2016, 17:41 / 262 elite & idei

Răzvan Nicolescu: Companiile de stat ar trebui să sponsorizeze obiective de interes național, nu să risipească banii

Răzvan Nicolescu: Companiile de stat ar trebui să sponsorizeze obiective de interes național, nu să risipească banii

Companiile administrate de stat ar trebui să sponsorizeze obiective de interes național, precum sănătatea, învățământul sau restaurarea de monumente, nu să risipească acești bani, a declarat, vineri, Răzvan Nicolescu, expert în energie în cadrul Deloitte Central Europe și fost ministru al Energiei.

El a fost întrebat cum comentează informațiile dezvăluite joi de Corpul de control al premierului, potrivit cărora în cadrul Transelectrica și Transgaz au fost descoperite mai multe nereguli, respectiv sporuri și premii nejustificate, precum și contracte suspecte în perioada 2009 — 2013.

Printre nereguli apare și faptul că Trangaz a acordat sponsorizări de 13 milioane lei Asociației Club Sportiv „Gaz Metan Mediaș”, sponsorizările fiind aprobate de persoane din conducerea Transgaz care aveau și calitatea de membri ai consiliului director al respectivei asociații sportive.

„În toate sau în foarte multe dintre companiile încă administrate de stat sunt nereguli și să nu fiți surprinși dacă în lunile care urmează vor exista și consecințe. Pentru că cine încalcă aceste reguli își asumă riscuri foarte mari, mai ales într-o Românie unde justiția este tot mai independentă și-și face tot mai bine treaba. Din punctul meu de vedere, este important să prevenim astfel de lucruri”, a răspuns Nicolescu, prezent la conferința de lansare a Aspen Energy Lab.

El a amintit că, în 2014, când ocupa funcția de ministru al Energiei, a emis un ordin potrivit căruia toate sponsorizările trebuie să fie publice.

„Ca să vadă și presa, și opinia publică, și acționarii unde se duc acești bani. În același timp, am venit cu o serie de recomandări ca aceste sponsorizări să fie direcționate către unul sau două obiective de interes național. De exemplu, când merg la Ulpia Traiana, mi-e rușine de ce este acolo. Și când te uiți pe cine sponsorizează companiile de stat din energie constanți că sunt de la echipe de fotbal, la biserici, la angajați care au probleme de sănătate, la instituții de învățământ. Sigur că sunt foarte multe nevoi, dar este foarte important ca aceste resurse financiare să fie direcționate către realizarea unui obiectiv: fie că e sănătate, fie că e vorba de învățământ sau de restaurare de monumente, dar acest obiectiv să se întâmple, nu să se risipească acei bani”, a adăugat Răzvan Nicolescu.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe