OraNoua.ro
Publicat în 2 aprilie 2014, 17:40 / 163 elite & idei

Răzvan Nicolescu: Dacă producătorii nu înțeleg corect mesajul transmis, nu excludem ideea impozitării cu până la 97% a veniturilor suplimentare

Răzvan Nicolescu: Dacă producătorii nu înțeleg corect mesajul transmis, nu excludem ideea impozitării cu până la 97% a veniturilor suplimentare

Consumul de gaze naturale trebuie păstrat la nivelul actual, la fel și locurile de muncă și dacă producătorii de gaze nu vor înțelege corect mesajul transmis de Guvern, nu este exclusă ideea de a suprataxa cu până la 75% veniturile suplimentare, avertizează ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

‘Sperăm ca mesajul transmis săptămâna trecută de Guvern, prin decizia de revizuire a OUG nr. 7/2013 și eliminarea interferențelor între piața reglementată și piața concurențială de gaze naturale, să fie corect înțeles de toți participanții la piață. Ne dorim încheierea unor contracte corecte, care să reflecte principiile cererii și ofertei. Nu vom interveni în niciun fel în procesul de negociere. Este însă nevoie să păstrăm consumul de gaze naturale la nivelul actual și locurile de muncă. Dacă producătorii nu vor înțelege corect mesajul transmis de Executiv și decizia luată săptămâna trecută, Guvernul nu exclude ideea de a suprataxa veniturile suplimentare într-o proporție de 95-96 sau chiar 97%’, spune Nicolescu, într-o declarație de presă remisă AGERPRES.

Ministrul delegat pentru Energie preciza într-un interviu acordat AGERPRES că se intenționează introducerea unor obligativități pentru producători de a tranzacționa transparent, centralizat și nediscriminatoriu, pe o platformă din România.

‘De fiecare dată când vorbim de piață, trebuie să ne gândim în primul rând la furnizare. Ceea ce vom propune și vom susține zilele următoare este introducerea unor obligativități pentru producători de a tranzacționa transparent, centralizat și nediscriminatoriu, pe o platformă din România. Vom face această propunere și va fi la latitudinea și în responsabilitatea ANRE să stabilească în ce proporție vor fi obligați producătorii. De multe ori, consumatorii nu cumpără direct de la producători, ci de la furnizori, deci când vorbim de funcționarea pieței, trebuie să avem în vedere câți furnizori sunt și care sunt cotele lor de piață’, spunea Nicolescu.

El preciza că producătorii sunt obligați să furnizeze pe piața reglementată, care acoperă aproximativ 45% din total consum, restul de 55% fiind piața competitivă, eligibilă.

‘Această piață eligibilă este aprovizionată prin contracte bilaterale, cu producători, sau furnizori, sau furnizori care au și capacitate de producție, sau sunt aprovizionați din import, sau vor avea posibilitatea să cumpere de pe această platformă de tranzacționare. Deci unii dintre consumatori își pot negocia direct contractele cu Romgaz, cu Petrom sau cu Amromco.(…) Deci avem scădere de consum, intenția producătorilor de a crește producția și imposibilitate tehnică de export, așa că un moment mai bun de a încuraja forțele pieței să lucreze și să se așeze la masa de negocieri și să seteze contractele în funcție de cerere și ofertă nu cred că putem avea. Consumatorii au în acest moment o putere mare de negociere’, mai spunea Răzvan Nicolescu.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe