OraNoua.ro
Publicat în 15 februarie 2017, 01:51 / 212 elite & idei

Răzvan Nicolescu: Suma de 401 milioane de euro obținută de la Enel ar trebui folosită pentru modernizarea sectorului energetic (fost ministru)

Răzvan Nicolescu: Suma de 401 milioane de euro obținută de la Enel ar trebui folosită pentru modernizarea sectorului energetic (fost ministru)

Suma de 401 milioane de euro pe care Enel trebuie să o plătească statului român, potrivit Curții de Arbitraj de la Paris, trebuie folosită pentru modernizarea sectorului energetic, care are nevoie de investiții, a declarat, marți, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, în prezent consultant în cadrul Deloitte.

„Sper ca România să folosească această sumă importantă de bani, obținută la Paris, pentru modernizarea sectorului energetic, care are nevoie de investiții”, a spus Nicolescu.

În 2012, statul român a cerut Enel peste 521 de milioane de euro, plus dobânzi, pentru pachetul de 13,5% din acțiunile fostei filiale Electrica Muntenia Sud. Compania italiană nu a fost de acord cu această sumă și a oferit sub 300 de milioane de euro. Cele două părți s-au adresat Curții de Arbitraj de la Paris, care a stabilit valoarea tranzacției la 400 de milioane de euro.

Potrivit lui Răzvan Nicolescu, România nu ar fi putut obține niciodată prin negociere această sumă de la Enel.

„Decizia Curții de la Paris de a acorda statului român suma de 401 milioane euro în litigiul cu compania Enel este una cinstită, statul obținând în acest fel o sumă pe care nu ar fi putut niciodată să o primească prin negociere. Decizia pe care am luat-o, în 2014, că ministru al Energiei, de a merge, fără întârziere, la Curtea de Arbitraj a fost una dificilă, dar corectă. Am arătat că România se poate mobiliza și acționa hotărât pentru a-și apăra drepturile ce i se cuvin”, a arătat fostul oficial.

Potrivit acestuia, clarificarea litigiului creează premisele relansării parteneriatului solid dintre statul român și cea mai mare companie europeană de utilități (Enel) în beneficiul ambelor părți, al sectorului energetic românesc și al consumatorilor români. „Cred în rolul important pe care această mare companie europeană îl poate juca în sectorul energetic românesc”, a adăugat Nicolescu.

„Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerț Internaționale de la Paris decizia arbitrajului legat de participațiile deținute în sectorul electricității din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curții și compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri”, au declarat oficialii Enel.

Compania italiană arată că se aștepta la o astfel de decizie.

„De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu așteptările companiei și cu analiza efectuată intern asupra acestui caz”, au adăugat reprezentanții Enel.

Cheltuielile de arbitraj se vor împărți în mod egal între statul român și Enel, potrivit unor surse apropiate situației.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe