Matei Bogdan
Publicat în 22 mai 2019, 15:07 / 169 elite & idei

Răzvan Nicolescu: Un fost ministru al Energiei explică ce vor să facă ungurii cu gazul românesc extras din Marea Neagră

Răzvan Nicolescu: Un fost ministru al Energiei explică ce vor să facă ungurii cu gazul românesc extras din Marea Neagră

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a reacţionat la declaraţiile tot mai vehemente ale oficialilor unguri care cer pe un ton din ce în ce mai apăsat ca România să extragă gazele din Marea Neagră, explicând care este interesul Ungariei în acest scandal legat de resursele ţării noastre.

“Sunt interesante aceste bluff-uri diplomatice ale unor oficiali unguri prin care încearca să pună “în cârca” României faptul că vor incheia un nou acord de achiziţie de gaz natural cu Rusia.
Este cunoscută, în mediul internaţional, intenţia vecinilor noştri de a cumpăra gaz rusesc pentru consumul propriu şi alt gaz pentru a-l revinde în Ucraina după finalizarea Nord Stream II.
În ceea ce mă priveşte, mă bucur că România are şansa de a-şi ajuta, într-o masură, vecinii (Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Ucraina si chiar si Serbia), chiar dacă prioritatea ar trebui să fie creşterea consumului naţional în industrie.
PS. Mă întreb, însă, dacă tot în cârca Romaniei se va pune şi construirea centralelei nucleare din Ungaria cu tehnologie rusească”
Pentru cei mai puţin familiarizaţi, Ungaria are în proiect extinderea centralei nucleare de la Paks, construită cu tehnlogie sovietică în perioada comunistă. Intenţia este de a adăuga centralei care asigură 40% din necesarul de electricitate al ţării vecine încă două reactoare, în total peste 2.000 MW, proiect care este susţinut de Rusia, care a oferit şi finanţare pentru el”, a scris fostul ministru pe pagina sa de Facebook.
Reacţia lui Răzvan Nicolescu survine uneia făcută de premierul Ungariei, Viktor Orban, chiar în Statele Unite, unde a avut o întâlnire cu Donald Trump.
Viktor Orban i-a cerut lui Trump să urgenteze exploatarea gazelor din Marea Neagră
Potrivit Reuters, Orban i-ar fi solicitat lui Trump să ajute la încheierea unei înţelegeri de cooperare cu România pentru iniţierea „cât mai curând posibil” a operaţiunilor de extracţie a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre.
„Diversificarea este plauzibilă dacă cooperarea dintre SUA şi România are loc rapid. L-am îndemnat pe preşedinte să contribuie la acest lucru”, a declarat premierul Ungariei, potrivit agenţiei de ştiri MTI.
Orban a făcut referire la compania americană ExxonMobil, care explorează zăcământul Neptun Deep de la Marea Neagră în parteneriat cu compania austriacă OMV.
Zilele trecute şi ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a continuat să pună presiuni pe companiile care explorează gaze naturale la Marea Neagră, spunând că dacă nu hotărăsc până în septembrie să investească în producţie, Ungaria va cumpăra din nou gaze din Rusia, potrivit Reuters.
„Exxon Mobil ar putea schimba jocurile în oferta de energie a Europei. Dar ar trebui să ia decizia finală de investiţie. Dacă nu vor lua această decizie până în septembrie, va trebui să încheiem un alt acord pe termen lung cu ruşii”, a declarat Szijjarto.
Rezervele de gaze naturale ale României din Marea Neagră reprezintă o potenţială provocare pentru rolul dominant al Gazprom în Europa Centrală şi de Est, potrivit companiei de consultanţă Deloitte. Folosirea acestor resurse ar putea diversifica livrările de gaz din regiune şi ar aduce venituri de 26 miliarde dolari până în 2040 Guvernului român.
Exxon şi grupul austriac OMV, care controlează compania românească OMV Petrom SA, au pus „pe hold” decizia privind investiţia în proiectul offshore de la Marea Neagră, în aşteptarea revizuirii cadrului legal, după ce Guvernul a introdus prin Legea Offshore şi prin Ordonanţa 114 o serie de restricţii asupra pieţei de gaze naturale. Rezerva pe care o explorează este estimată că deţine între 42 şi 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban, mesaj de Ziua Culturii Naţionale

PoliticLudovic Orban, mesaj de Ziua Culturii Naţionale

EconomieCozmin Gușă, despre bugetul MTS: Guvernul sacrifică sportul pentru nişte interese electorale

ExternAndrei Stoian, de vorbă cu H D Hartmann şi Răzvan Munteanu

EvenimenteVictor Vevera și Marian Murguleț au participat la prima ședință de operaționalizare a CYBER INFLUENCE ASSESSMENT AND STRATEGIES CENTER (”CIASC”)

CulturaTeodor Baconschi, Adrian Papahagi, Radu Preda, Mihail Neamţu și alți intelectuali au contribuit la primul număr al Revistei Horeb, editată de Episcopia Hușilor

SocialAdrian Hatos, despre cercetare si mediul digital

MoldovaAndrei Vlasceanu: Tragedie antică şi teatru rusesc la ChişinăuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe