OraNoua.ro
Publicat în 26 februarie 2014, 13:29 / 166 elite & idei

Remus Borza: „Am încredere că instanţa Curţii de Apel va pronunţa decizia irevocabilă (…) să dea acestei companii sansa de continuare a dezvoltării”

Remus Borza: „Am încredere că instanţa Curţii de Apel va pronunţa decizia irevocabilă (…) să dea acestei companii sansa de continuare a dezvoltării”

de Adina Vlad, Daniel Ionascu

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, care a ieşit din insolvenţă în iunie 2013, a intrat din nou în procedură de reorganizare judiciară, după ce a pierdut un proces la Curtea de Apel.

Potrivit publicaţiei electronice Focus Energetic, dosarul pierdut are numărul 22456/3/2012/a1. În acesta, „băieţii deştepţi”, respectiv Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, EFT AG, EFT România, Energy Holding, dar şi constructorul Andritz Hydro au depus contestaţii la tabelul creanţelor. Traderii au cerut daune de 1,3 miliarde de lei pentru contractele denunţate.
În acest dosar se află ca parte şi Direcţia Venituri Buget Local a Sectorului 2.
Anterior, postul de televiziune Realitatea TV că procesul pierdut este cel cu Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).

Inspectoratul de Stat în Construcţii ceruse, la masa credală, creanţe în valoare de 4,97 milioane de lei, dar i-au fost admise creanţe de doar 1,15 milioane de lei, potrivit tabelului definitiv de creanţe publicat de Hidroelectrica pe site-ul său.

Avocatul Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica, proprietarul companiei Euro Insol, a confirmat pentru „Adevărul“ reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă. 

De asemenea, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a confirmat pentru „Adevărul” intrarea în insolvenţă, dar a precizat că va reveni cu mai multe detalii atunci când decizia motivată a judecătorilor va fi făcută publică. 

De altfel, în aceste zile, Curtea de Apel a judecat 14 cauze intentate de traderi, sindicate, ISC şi Termoelectrica privind insolvenţa Hidroelectrica, din care la 10 a dat soluţii, iar patru au fost mutate la alte complete de judecată. Pentru cele 10 cauze nu s-au publicat deocamdată soluţiile.

„Băieţii deştepţi“ au venit cu peste o sută de cereri şi excepţii menite să pună instanţa în dificultate, în cazul recursurilor formulate la Curtea de Apel privind recunoaşterea unor creanţe de 1,3 miliarde de lei, iar, după mai multe ore de audieri, completul a rămas joi în pronunţare, a declarat săptămâna trecută Remus Vulpescu, fost administrator special al Hidroelectrica.

„Completul, după dezbateri care au durat mai multe ore a rezolvat toate cererile şi a ascultat toate părţile prezente asupra recursurilor, rămânând în pronunţare. Personal, am încredere că instanţa Curţii de Apel va pronunţa decizia irevocabilă care să păstreze toate realizările de până acum la Hidroelectrica şi să dea acestei companii şansa de continuare a dezvoltării, inclusiv prin listarea la bursele din Londra şi Bucureşti cel târziu în trimestrul al treilea al acestui an“, a afirmat el.
Vulpescu a fost cel care a semnat pentru intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica.
Borza ne-a declarat săptămâna trecută că „băieţii deştepţi” au venit cu trei tipuri de recursuri. O primă categorie o constituie recursul împotriva sentinţei de închidere a procedurii de insolvenţă, pronunţată în vara iulie 2013. Traderii au argumentat că în momentul pronunţării închiderii insolvenţei mai erau pe rol procese.
Al doilea tip îl constituie recursuri la deciziile prin care s-au respins opoziţiile la deschiderea procedurii de insolvenţă. „Acestea sunt cele mai periculoase, deoarece, dacă s-ar accepta, atunci insolvenţa nu a avut niciodată loc, iar contractele nu au fost denunţate”, spunea Borza. Acestea au fost depuse de cele două Alpiq-uri.
În fine, al treilea tip de speţă îl constituie recursurile la deciziile prin care li s-au respins contestaţiile la tabelul creanţelor, prin care se cere recunoaşterea unor creanţe în valoare de 1,3 miliarde de lei. Pe lângă traderi, un astfel de recurs a depus şi Andritz – un grup austriac care a realizat modenrizările de la Porţile de Fier şi care a realizat lucrări de opt ori mai scumpe decât în lume, după spusele lui Borza. Concomitent, au depus recursuri şi mai multe companii care au realizat lucrări de mentenanţă.
„Din cele 14 recursuri, pentru zece s-au dat soluţii, dar fiind prea târziu, probabil hotărârile vor fi publicate mâine sau săptămâna următoare. Un număr de patru cauze au fost repartizate către alte completuri. Dacă oricare dintre aceste recursuri este admis, Hidroelectrica este automat în insolvenţă”, a declarat Borza. În acest caz, el ar fi, tot automat, din nou administrator judiciar.
Mandatul lui Borza în fruntea companiei a expirat în luna decembrie, când a fost ales un nou Consiliu de Supraveghere. Vulpescu a fost, la rândul său, membru în Consiliul de Supraveghere, dar nu a mai candidat.
Pagube de 1,1 miliarde de euro
În perioada insolvenţei, Borza a denunţat contractele cu traderii Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Energy Holding, Energy Financing Team şi Europec, şi a renegociat la preţuri mai bune contractele cu clienţii industriali, respectiv Alro, Electromagnetica, Elsid Titu şi Electrocarbon Slatina.
Contractele bilaterale cu „băieţii deştepţi“ au prejudiciat compania de stat cu 1,1 miliarde de euro, potrivit raportului administratorului judiciar. Înţelegerea cu Alpiq RomIndustries a produs o pagubă de 422 milioane de lei, în vreme ce contractul cu Alpiq RomEnergie cu alte 427 milioane.
Hidroelectrica a încheiat anul 2013 cu un profit de 900 de milioane de lei, cât în ultimii 11 ani.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe