Adriana
Publicat în 24 mai 2017, 14:00 / 188 elite & idei

Remus Borza: ANRMAP este o instituţie anacronică şi absolut ineficientă, care blochează şi de multe ori soluţionează cu rea credinţă contestaţiile

Remus Borza: ANRMAP este o instituţie anacronică şi absolut ineficientă, care blochează şi de multe ori soluţionează cu rea credinţă contestaţiile
+ Observator

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) este o instituţie anacronică şi absolut care blochează şi tergiversează şi de multe ori soluţionează cu rea credinţă contestaţiile, a declarat luni avocatul Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica, în prezent deputat ALDE, acesta subliniind că societăţile de stat ”au un mare handicap” cu această autoritate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Companiile statului au un mare handicap cu acest ANRMAP, pentru că în loc să beneficieze de libertatea cu care operează companiile private, toate procedurile companiilor, entităţilor statului sunt supuse contestării la această instituţie anacronică şi absolut ineficientă care blochează şi tergiversează şi de multe ori soluţionează cu rea credinţă contestaţiile”, a declarat luni avocatul Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica, în cadrul unei conferinţe organizată la sediul societăţii.

Borza spune că s-a confruntat cu astfel de probleme şi la Hidroelectrica de două ori, când ANRMAP a acceptat contestaţiile unor ofertanţi, iar compania a ajuns la Curtea de Apel, unde a avut câştig de cauză, însă acest lucru a însemnat o întârziere de şase luni.

”Vorbim de industrie, unde există un mediu concurenţial acerb, în care contează fiecare leu pe care reuşeşti să îl optimizezi”, adaugă Remus Borza.

În 2012, anul în care Hidroelectrica a intrat prima dată în insolvenţă, totul se făcea pe hârtie, spune Borza.

Compania de stat a anunţat totodată luni că a fost declarată câştigătoare la categoria implementare rapidă (Fast Delivery) în cadrul SAP Quality Awards 2017, ”în semn de recunoaştere pentru metodele adoptate şi rezultatele deosebite obţinute de către Hidroelectrica pentru implementarea, într-o perioadă minimă de nouă luni de zile, a unui sistem de planificare a resurselor bazat pe tehnologia SAP ERP”.

Este singurul şi unicul premiu acordat pentru un proiect din România de către SAP AG în cadrul premiilor SAP Quality Awards în toţi cei nouă ani de la decernarea acestor premii.

Implementarea sistemului SAP a permis alinierea sistemului IT la cerinţele de business stabilite de către administratorul judiciar, în principal prin centralizarea sistemului şi a serviciilor IT, unul dintre punctele esenţiale de reorganizare a Hidroelectrica.

Bugetul de implementare a fost redus de la 3,5 milioane euro, cât era bugetul estimat, la 1,7 milioane euro. Astfel, în 2016 când a fost încheiat contractul cu SAP, valoarea acestuia era la jumătate faţă de valoarea estimată, ceea ce reprezintă un record, spun oficialii Hidroelectrica.

”Nimeni în România nu are un program informatic de o asemenea complexitate”, spune Borza.

Un astfel de sistem integrat este şi o condiţie pentru prelistarea Hidroelectrica, adaugă el.

”Contează foarte mult implementarea în timp real, în timp util a unui astfel de program informatic, pentru că asigură un avantaj în raport cu competiţia”, spune Borza.

Premiul va fi acordat oficial de către SAP AG companiei Hidroelectrica în cadrul ceremoniei SAP Forum, care va avea loc în Slovacia, la Bratislava, în data de 25 mai.

Hidroelectrica acoperă în prezent 32 de judeţe şi are o pondere de 30-31% din producţia de energie electrică la nivelul ţării.

Societatea are şapte sucursale şi o putere instalată de 6.442 MW.

Hidroelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 482 milioane lei, cel mai mare câştig trimestrial obţinut până acum de companie, cu 100 milioane lei mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat într-un interviu pentru News.ro directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru.

Pentru întregul an 2017, Hidroelectria şi-a propus să obţină un profit brut de 1,2 miliarde de lei, la venituri de 3,1 miliarde lei.

În 2016, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei şi un profit brut de 1,5 miliarde lei.

Compania şi-a planificiat pentru acest an o producţie de 14,5 TWh, faţă de anul trecut, când a realizat o producţie de 17,6 TWh.
https://www.news.ro/economic/remus-borza-anrmap-este-o-institutie-anacronica-si-absolut-ineficienta-care-blocheaza-si-de-multe-ori-solutioneaza-cu-rea-credinta-contestatiile-1922404208002017051216959583

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe