Adriana
Publicat în 20 septembrie 2017, 11:26 / 77 elite & idei

Remus Borza, despre scandalul Guvern-bănci: E și vina statului!

Remus Borza, despre scandalul Guvern-bănci: E și vina statului!
+ Observator

Deputatul Remus Borza ia poziție în scandalul declanșat între șeful Executivului și reprezentanții instituților de credit, acuzați că recurg la artificii menite a ascunde profitul băncilor.

În opinia sa, soldul creditelor nu finanțează economia reală,din acest punct de vedere, parlamentarul raliiind-se poziției exprimate de premierul Mihai Tudose. Pe de altă arte, tot Remus Borza crede că și statul are o parte de vină în întreținerea acestui sistem dezavantajos.

„E aici o anumită ipocrizie a băncilor și înțeleg supărarea premierului raportat la sistemul bancar. Soldul creditelor nu finanțează economia reală.

E o vină comună, e și vina statului pentru că le-a lăsat pe bănci de capul lor, adică să își vândă până la urmă neperformantele acele NPL-uri, cu cât considerau ele haircut, chiar și cu 90%. Avem bănci din Top 3 care își vând creanțe, să zic o creanță de 1 milion de euro, o vând la 10% din valoarea nominală, adică cu 100.000 de euro. Ele sunt foarte fericite, aici e culpa statului, pentru că în legislație se permite deducerea fiscală a diferenței de 900.000 de euro din baza impozabilă”, explică deputatul, pentru DCNews.ro, modul în care băncile ajung să afecteze încasările bugetare.

Conform datelor prezentate de acesta, soldul creditelor din ultimii 6 ani a crescut cu doar 3%, lucru care demonstrează că băncile nu sunt dispuse să finanțeze companiile cu capital autohton, fapt care generează un ritm de creștere anemic al economiei reale.

În același timp, instituțiile de credit au preferat să acorde credite statului, rata de creștere a soldului acestora în ultimii ani fiind de 50%. Situația ar fi normală, dacă acești bani ar fi dirijați spre investiții, consideră deputatul, dar, din păcate, creditele contractate de stat se duc în salarii și pensii.
https://psnews.ro/borza-se-amesteca-in-scandalul-guvern-banci-e-si-vina-statului-189006/

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe