OraNoua.ro
Publicat în 18 decembrie 2012, 20:38 / 206 elite & idei

Remus Borza – Euro Insol a negociat o reducere comerciala record pentru Hidroelectrica: 20 Milioane Euro de la un singur creditor

Remus Borza – Euro Insol a negociat o reducere comerciala record pentru Hidroelectrica: 20 Milioane Euro de la un singur creditor

In data de 13 Decembrie 2012, EURO INSOL, in calitate de administrator judiciar al Hidroelectrica, a finalizat negocierile cu cel mai mare creditor chirografar, Consortiul germano-austriac Voith Hydro si Andritz Hydro. Ca rezultat al discutiilor purtate de-a lungul ultimelor 4 luni Hidroelectrica a obtinut o reducere comerciala de 20 milioane euro din cei 57 milioane euro si 30 milioane lei cu care consortiul a solicitat inscrierea la masa credala.

Tot joi, 13.12.2012, s-au incheiat si negocierile cu Voith Hydro in privinta proiectului de Retehnologizare CHE Lotru, in acest caz obtinandu-se o reducere comerciala de 10% din sumele inregistrate la masa credala pentru acest proiect. Lucrarile de retehnologizare la CHE Lotru-Ciunget, cea mai mare hidrocentrala de pe raurile interioare ale Romaniei, au inceput in anul 2007 si au fost finalizate la inceputul anului 2011, fiind finantate de Banca Mondiala printr-un credit in valoare de 66 milioane Euro.

Remus Borza a mai anuntat si faptul ca dupa negocierile purtate cu S.C. Romenergo S.A, aceasta din urma a renuntat la contestatia impotriva tabelului preliminar pentru suma de 8.6 milioane lei, respinsa de Administratorul Judiciar ca fiind nedatorata si reprezentand, in principal, penalitati pentru intarzierea la plata a facturilor aferente executarii lucrarilor de retehnologizare la Ecluza Romana din Portile de Fier I, contract atribuit in anul 2006, care urmeaza sa fie finalizat in anul 2013.

Reducerea comerciala record de 20 milioane Euro, este aferenta contractului de antrepriza semnat de Hidroelectrica in anul 2004 cu firmele Voith Hydro- Andritz Hydro, in baza HG nr. 1599/2003. Contractul presupune retehnologizarea a 20 de hidroagregate bulb reversibile aferente cascadei de 5 hidrocentrale situate pe sectorul Olt Inferior intre localitatea Slatina, jud. Olt si fluviul Dunarea. Retehnologizarea amenajarii hidroenergetice Olt Inferior reprezinta cel mai mare si mai complex proiect de acest tip al societatii Hidroelectrica, de altfel amenajarea fiind unica in Europa si in lume.

Lucrarile de retehnologizare au demarat efectiv in anul 2006 dupa finalizarea testelor pe model, pana la acest moment retehnologizandu-se 19 din cele 20 de hidroagregate, ultimul grup retehnologizat urmand a fi pus in functiune la inceputul lunii februarie 2013. Lucrarile au fost partial suspendate in perioada aprilie 2009- august 2010, dupa retehnologizarea primelor 10 hidroagregate, ca urmare a datoriilor mari inregistrate de companie catre Consortiu, aproximativ 50 milioane Euro. Activitatea de retehnologizare a fost reluata dupa contractarea unui credit de 117 milioane Euro, pus la dispozitia companiei Hidroelectrica de catre Banca Unicredit Austria, asigurandu-se astfel fondurile necesare finalizarii proiectului.

In urma retehnologizarii s-au pus la dispozitia SEN (Sistemului Energetic National) 285MW in regim de turbina si 200 MW in regim de pompa, obtinandu-se astfel primele hidroagregate din Romania care pot functiona in regim reversibil turbina-pompa. Decizia retehnologizarii a survenit ca urmare a faptului ca cele 20 de hidroagregate functionau cu un deficit al puterii instalate de 100MW si in plus era imposibila functionarea in regim de pompa, datorita unor serioase probleme tehnice in exploatare cat si deficiente de conceptie si proiectare. Amenajarea va produce dupa retehnologizare o energie medie anuala de 944GWh/an cu peste 400GWh/an mai mult decat inaintea retehnologizarii.

In strategia energetica a Hidroelectrica si a Guvernului Romaniei este prevazuta si construirea hidrocentralei Izlaz la confluenta Oltului cu Dunarea, aceasta centrala urmand a fi echipata cu 4 hidroagregate bulb reversibile, asigurand astfel conditiile necesare pomparii apei direct din Dunare pana in apropierea orasului Slatina, pe o distanta de aproximativ 100 km, pentru productia de energie in regim reversibil, asigurarea serviciilor de sistem si a apei necesare irigarii culturilor agricole.

Administratorul Judiciar al Hidroelectrica a negociat 423 din cele peste 500 de contracte comerciale aflate in derulare la momentul deschiderii procedurii, obtinand o reducere de peste 93 milioane Euro a cheltuielilor societatii .

‘Negocierile vor continua si cu ceilalti creditori pentru aplicarea unor reduceri comerciale la sumele inregistrate la masa credala astfel incat planul de reorganizare sa poata fi implementat cu succes si sa se creeze cadrul necesar pentru ca toti creditorii sa isi poata recupera creantele admise in tabelul preliminar in cel mai scurt timp posibil, cu consecinta iesirii din insolventa a Hidroelectrica’, a mai declarat avocatul Remus Borza.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe