OraNoua.ro
Publicat în 13 august 2014, 16:14 / 146 elite & idei

Remus Borza: Hidroelectrica va deschide o reprezentanță la Budapesta, în septembrie

Remus Borza: Hidroelectrica va deschide o reprezentanță la Budapesta, în septembrie

Hidroelectrica va deschide, în luna septembrie, o reprezentanță la Budapesta cu scopul de a vinde energie electrică pe piața europeană, în timp ce termenul de ieșire a companiei din insolvență este preconizat pentru anul 2015, a anunțat, joi, în cadrul ediției a XXII-a a Conferințelor Focus Energetic, Remus Borza, Administratorul judiciar al Hidroelectrica.

‘Hidroelectrica deschide reprezentanță la Budapesta, în luna septembrie, pentru a derula activități de trading cu energie. De asemenea, compania va avea o reprezentanță la Belgrad, dar acolo este un pic mai dificil, deocamdată. Hidroelectrica va ieși din insolvență la anul și abia după ce iese din insolvență va putea fi listată la Bursă’, a afirmat Borza.

Totodată, administratorul judiciar al Hidroelectrica a criticat faptul că în România taxa pe apa uzinată este cea mai mare din Europa, iar sumele care duc pe acest segment ar fi putut merge către investiții.

‘În 24 de state din 28 ale Uniunii Europene taxa pentru apa uzinată folosită în scopuri energetice este zero. În patru state se mai plătesc câteva taxe. Din păcate, România este campioană. În Franța, de exemplu, taxa este de 15 eurocenți la milionul de metri cubi, iar în România se plătesc 25 de eurocenți la mia de mc. Evident că este un dezechilibru flagrant, iar asta înseamnă un efort financiar din perspectiva Hidrolectrica foarte mare. În 2010, s-a majorat de două ori prețul apei uzinate în România, în aprilie de la 0,17 bani la 0,26 bani/mia de metri cubi, iar în decembrie de la 0,26 bani la 1,1 lei/mia metri cubi. În acest context, contribuția Hidroelectrica la plata acestei ape a crescut de la 20 milioane de euro la 80 de milioane de euro. Dacă mai adăugăm taxa pe stâlp și piața reglementată cu așa-zisele politici sociale de subvenție a energiei pentru populație, ajungem la 170 de milioane de euro plătiți de Hidroelectrica, bani care s-ar fi putut duce în investiții. Altfel, după părerea mea, banii pentru diguri trebuie să vină de la bugetul statului’, a spus Remus Borza.

Potrivit datelor Hidroelectrica, compania a închis, la finalul lunii iulie, încă o linie de credit destinată finanțării capitalului circulant în valoare de 30 de milioane de euro, contractată de la RBS Bank în data de 23 decembrie 2008 și prelungită succesiv din cauza insuficienței fondurilor proprii ale companiei.

Compania a obținut, în primele șase luni din 2014, un profit brut de 509 milioane de lei și, ca urmare a îmbunătățirii cash-flow-ului și profitabilității. Compania are constituite, la 31 iulie 2014, depozite de aproximativ 350 de milioane de lei, remunerate la o dobândă medie de 3.2%, mai reiese din comunicatul Hidroelectrica.

Hidroelectrica s-a aflat pentru prima dată în insolvență în perioada 20 iunie 2012 — 26 iunie 2013. Curtea de Apel București a dispus, la finele lunii februarie 2014, reîntoarcerea companiei în insolvență, după ce procesul de închidere a insolvenței a fost contestat în instanță.

Conferințele Focus Energetic au continuat, joi, cu ediția a XXII-a, eveniment în care a fost dezbătută tema ‘Finanțarea investițiilor energetice în condițiile noilor viziuni naționale și europene’.

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe