OraNoua.ro
Publicat în 12 octombrie 2016, 19:14 / 239 elite & idei

Remus Borza la emisiunea Legile Afacerilor la TVR, moderator Andrei Cristea

Remus Borza la emisiunea Legile Afacerilor la TVR, moderator Andrei Cristea

REMUS BORZA – omul din spatele Hidroelectrica, cea mai profitabila companie din Romania la ora actuala

Cazul Hidroelectrica a tinut primele pagini ale tuturor publicatiilor de business din Romania. La fel de mediatizat a fost si omul care a reusit „imposibilul”, zic unii. Un „maestrul al cifrelor”, Remus Borza ne-a povestit, in emisiunea „Legile Afacerilor”, cum a reusit sa scoata Hidroelectrica din insolventa, devenind cea mai profitabila companie din Romania, dar si care sunt planurile sale de viitor in ceea ce priveste planul profesional.

„In 2012, mai exact pe 20 iunie 2012, am preluat in administrare cea mai indatorata companie din Romania. 5,3 miliarde de lei valoarea creantelor revendicate la masa credala. Administratorul judiciar, Euro Insol, a recunoscut creantele si am scris ca atare in tabelul preliminar si, ulterior, in tabelul definitiv al creantelor, 4,3 miliarde de lei. Vorbim de aproape un miliard de euro. In 2012 am preluat o companie cu 170 de milioane de euro pierdere financiara pe ultimele exercitii financiare 2011 – 2012. In 2012, am preluat o companie cu 841 milioane de euro datorii la banci. Cred ca era compania cu cel mai mare grad de indatorare. In 2012, pe cele 841 de milioane imprumutate de la banci, dobanzile s-au ridicat la 67 de milioane de euro. In 2012, am preluat o companie cu 5239 de salariati, o companie care a inregistrat cea mai mica productie din toata istoria ei. […] Pe data de 21 iunie 2016, am predat tarii, actionarilor, Ministerului Energiei si Fondului Proprietatea cea mai profitabila companie din Romania. Inregistra la bilantul din 30 iunie 2016, un profit brut de 750 de milioane de lei, pe primele 6 luni, surclasand cele mai mari companii din Romania, dupa cifra de afaceri. In iunie 2016, am predat o companie cu 0 datorii.”, a detaliat Remus Borza in emisiunea „Legile Afacerilor”.

Un pas pe care actionarii Hidroelectrica, Ministerul Energiei si Fondul Proprietarea, trebuie sa il faca este sa o listeze: „Noi am creat toate premizele, inca din timpul insolventei, sa vorbim despre cel mai spectaculor proces de listare al unei companii din Romania. Dupa insolventa, valoarea companiei s-a apreciat teribil de mult, la o EBITDA de 500 de milioane de euro, intr-un proces de privatizare, vorbim de un multiplu de 15-20 de ori EBITDA. Astfel, valoarea de piata azi a Hidroelectrica este de 7,5 miliarde. Actele normative, inca din 2011-2012, asumate de Guvernul Romaniei, in raport cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar, este sa privatizam 15%. Ei bine, daca vindem 15%, din 7,5 miliarde inseamna aproape 1 miliard de euro.”

In aceeasi emisiunea, Remus Borza ne-a marturisit si faptul ca a intrat in politica, aderand la partidul ALDE: „Inca se discuta daca voi candida sau nu pentru Parlamentare. Probabil voi candida, pentru ca trebuie sa o luam step by step, la Camera. Insa, hai sa discutam despre Parlament, ca pe mine el ma intereseaza. Parlamentul a avut o evolutie, din pacate, stranie. S-a transformat intr-o anexa a unor institutii sau autoritati, ceea ce nu e in regula. Azi, Parlamentul e un pres, de sters pe picioare pentru unii, sau pentru altii. Institutia fundamentala a unei democratii este Parlamentul. Este singura putere care se legitimeaza de la popor. La Parlament te duci cu caciula in mana, nu cu zanganit de catuse.”

Si fiindca declaratiile „picante” ale lui Remus Borza nu se opresc aici, va invitam sa urmariti intreaga editie a emisiunii „Legile Afacerilor”:

https://www.youtube.com/watch?v=09iVJpVpYwQ

 

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe