Matei Bogdan
Publicat în 5 februarie 2020, 19:37 / 124 elite & idei

Remus Pricopie, propunerea PSD-PRO România pentru funcția de premier

Remus Pricopie, propunerea PSD-PRO România pentru funcția de premier

Rectorul SNSPA Remus Pricopie este propunerea PSD-Pro România pentru funcția de premier, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. Liderii partidelor de opoziție s-au reunit în biroul lui Marcel Ciolacu, după înlăturarea Guvernului Orban. Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu au discutat cu liderii social-democrați despre posibilitatea numirii unui premier din partea Opoziției.

„Am discutat cu Victor Ponta și am decis să mergem cu o singură nominalizare la Cotroceni – rectorul SNSPA Remus Pricopie, fost ministru în Guvernul Ponta”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Victor Ponta a spus, la rândul său, că și el și Ciolacu au vorbit cu Pricopie, care s-ar fi declarat onorat de propunere.

Remus Pricopie, în vârstă de 50 de ani, este rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). În perioada decembrie 2005 – noiembrie 2007 și decembrie 2008 – martie 2014 a fost decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice a SNSPA. El a fost ministru al Educației în Guvernul Ponta, timp de doi ani (decembrie 2012 – decembrie 2014).
Liderii partidelor de opoziție s-au reunit în biroul lui Marcel Ciolacu, după înlăturarea Guvernului Orban. Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu au discutat cu liderii social-demcorați despre posibilitatea numirii unui premier din partea Opoziției.
Surse parlamentare declarau pentru HotNews.ro că PSD încearcă să coaguleze o majoritate alături de PRO România, ALDE și Forța Națională și că social-democrații au ca propunere de premier numele lui Remus Pricopie, iar Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu l-ar fi propus pe Raed Arafat. Cele trei partide au împreună 240 de parlamentari, mai mulți decât jumătate plus unu din numărul mandatelor.
La această oră, PSD, PRO România și ALDE așteaptă să vadă cum se va poziționa președintele Klaus Iohannis. Cele trei partide intenționează să meargă la consultări la Cotroceni pentru a propune un nume de premier.
Potrivit surselor citate, social-democrații se reunesc într-o ședință informală în Kiseleff în această seară pentru a lua o decizie în ceea ce privește strategia partidului în următaoarea perioadă. Președintele interimar al PSD a dat asigurări marți, înaintea votului la moțiunea de cenzură, că nu va susține planul lui Klaus Iohannis și al PNL penru declanșarea alegerilor anticipate.
HotNews.ro a scris despre modificarea planului PSD în ziua moțiunii de cenzură. Surse social-democrate susțin că scenariul alegerilor anticipate pierde teren.
„Se fac presiuni din interiorul partidului asupra lui Marcel Ciolacu să nu susținem alegerile anticipate. O variantă discutată în intern este să venim cu propunere de premier PSD. Suntem conștienți că nu va fi numit de Klaus Iohannis. Pasul doi este să-i lăsăm pe liberali să-și strângă majoritatea și fără voturile UDMR, Pro România și ALDE vor avea reale probleme” au explicat sursele HotNews.ro.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe