OraNoua.ro
Publicat în 26 februarie 2014, 13:01 / 192 elite & idei

Remus Pricopie: România va găzdui în martie o conferință europeană pe educație, aflată pe agenda președinției elene a UE

Remus Pricopie: România va găzdui în martie o conferință europeană pe educație, aflată pe agenda președinției elene a UE

România va organiza la București, în zilele de 10 și 11 martie, o conferință europeană consacrată în principal problematicii tinerilor care părăsesc școala înainte de a o finaliza, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul Educației, Remus Pricopie, care a participat la reuniunea Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport.

La evenimentul de la București, care se află pe agenda președinției elene a UE, sunt invitați totodată reprezentanți din afara spațiului european — zona balcanică, Republica Moldova, Ucraina și chiar din Africa de Nord.

„Conferința încearcă să analizeze problematica tinerilor care părăsesc școala înainte de vreme și care, neavând o educație corespunzătoare, ajung pe piața muncii fără pregătirea necesară și fie ocupă poziții de necalificat și prost plătite, fie sunt pur și simplu șomeri. Împreună cu Ministerul Muncii și Ministerul Tineretului, Ministerul Educației organizează această conferință, acțiunea este pe agenda președinției din Grecia și am avut de la bun început sprijinul pentru acest eveniment”, a subliniat oficialul român, într-o declarație pentru presa română.

Potrivit acestuia, problema părăsirii timpurii a școlii nu este doar a României, subliniind că Spania a intervenit într-o astfel de problemă, iar țări precum Marea Britanie și Italia au procente mai mari decât țara noastră la acest capitol.

Ministrul Educației a dorit să sublinieze că este de notat intervenția ministrului francez al educației, din marja reuniunii, referitoare la un spațiu european al educației.

„Afirmația are o semnificație aparte, pentru că la nivel european nu există aquis comunitar, există colaborare, ceea ce este foarte bine, cerințele europene pe zona educației vin din zona pieței muncii, deci nu strict din sectorul educație. Or, dacă facem paralela cu spațiul european al învățământului superior, adică procesul Bologna, și dacă ministrul educației din Franța, ceea ce am înțeles cu toții, se referă la un spațiu similar — un spațiu european al educației, atunci deja ar însemna că, în următorii ani, miniștrii educații și Comisia și, evident, statele membre ar trebui să să gândească la o creștere a gradului de cooperare pe zona educației și a politicilor educaționale. Este un mesaj politic venit din partea Franței, pe care l-am salutat, pentru că și noi credem că avem nevoie de un grad mai mare de integrare pe zona politicilor educaționale (…) Ideea de a avea o mai bună integrare la nivelul UE pe politicile educației o salut, ca specialist, și sunt convins că momentul în care voi transmite acest mesaj Guvernului, Guvernul României va susține un astfel de demers la nivel european”, a menționat ministrul Pricopie.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe