OraNoua.ro
Publicat în 26 februarie 2014, 13:22 / 133 elite & idei

Remus Vulpescu: Hidroelectrica s-a reîntors în insolvență

Remus Vulpescu: Hidroelectrica s-a reîntors în insolvență

Compania Hidroelectrica s-a reîntors în insolvență, în urma admiterii, de către Curtea de Apel București, a unor recursuri ale ‘băieților deștepți’, a declarat marți Remus Vulpescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA.

‘Hidroelectrica s-a întors în insolvență în urma unei pronunțări de către Curtea de Apel București a hotărârii de admitere a unor recursuri a căror pronunțare fusese amânată pentru astăzi (marți n.r). În principal ele sunt cunoscute publicului ca recursurile ‘băieților deștepți’ la hotărârea de închidere a procedurii. Judecătorul sindic al Tribunalului București închisese procedura, Hidroelectrica ieșise din procedura insolvenței, era liberă să implementeze management profesionist, era liberă să se dezvolte, era liberă să investească, era liberă să se listeze pe bursa de la București și pe cea de la Londra’, a explicat Vulpescu, la Digi24.

El a precizat că aceste progrese vor fi suspendate, iar listarea la bursă nu mai poate fi luată în discuție, cel puțin în cursul acestui an.

‘Toate aceste progrese sunt acum suspendate și pot fi anulate, dărâmate de către hotărârea Curții de Apel, pe care nu îmi permit să o critic sub aspectul corectitudinii și legalității pentru că nici măcar nu îi cunosc motivarea. Reintrarea în insolvență înseamnă că listarea pe bursele de la București și Londra în cursul anului 2014 nu mai poate fi luată în discuție, cel puțin nu în calendarul inițial convenit cu Fondul Monetar Internațional și cu marii investitori străini, înseamnă că tot ce a reprezentat progrese pe managementul profesionist, Consiliu de Supraveghere numit conform Ordonanței 109/2011 și Directoratul acum în proces de selecție și pe punct de a fi numit un Directorat competent, bun profesionist, sunt iarăși teme care trebuie suspendate și direcții în care nu se mai pot face progrese’, a mai spus Remus Vulpescu.

Pe de altă parte, în 20 februarie, Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei în timpul primei perioade de insolvență și președinte al Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica până în decembrie 2013, declara, pentru AGERPRES, că la Curtea de Apel se judecă contestațiile depuse de traderii de energie cu privire la denunțarea contractelor bilaterale cu Hidroelectrica iar miza recursurilor „băieților deștepți” este de 1,3 miliarde lei.

„Curtea de Apel București judecă joi (20 februarie — n.r.) recursuri ale traderilor împotriva sentințelor date de Tribunalul București prin care s-au respins contestațiile la măsurile administratorului judiciar Euro Insol de respingere a creanțelor sau a sumelor reprezentând daune interese pentru denunțarea contractelor de furnizare de energie încheiate cu Hidroelectrica. Procesele vizează acele contestații însumând 1,3 miliarde de lei. Acesta este miza care se judecă astăzi (joi, 20 februarie — n.r.). Miza recursurilor băieților deștepți este de 1,3 miliarde lei, daune interese solicitate ca urmare a anulării de către administratorul judiciar a contractelor bilaterale. În a doua etapă urmăresc redeschiderea procedurii de insolvență, unde să mai repună pe tapet legalitatea măsurilor administratorului judiciar de denunțare a contractelor. În final ei urmăresc repunerea în vigoare a contractelor încheiate în 2003, prelungite în 2009 și valabile până în 2018”, a explicat Remus Borza în 20 februarie.

În luna aprilie a anului trecut, Tribunalul București a respins contestațiile traderilor de energie formulate împotriva măsurilor administratorului judiciar Euro Insol de neînscriere a creanțelor acestora în Tabelul Preliminar al creanțelor debitoarei Hidroelectrica, înregistrat în septembrie 2012.

Remus Borza a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica în perioada în care compania a fost în insolvență (iunie 2012 — iunie 2013).

Ultima ora:

ObservatorIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

PoliticIulian Craciun: Iniţiativa parlamentarilor USRPLUS de a-şi da demisia înainte de finalul mandatului, pentru a nu beneficia de pensii speciale, este salutarā

EconomieBogdan Chiriţoiu: Înghețarea prețurilor la alimente la începutul pandemiei ar fi însemnat o catastrofă pentru economie

ExternAlexandru Lazescu: Despre probabila numire a lui Anthony Blinken ca secretar de stat

SocialDaniela Vișoianu: Abținerea e o virtute, dar #nottoday

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaManuela Catrina, despre Stephan Ludwig Roth

EditorialBarbu Mateescu: ”Construind opusul fascismului”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe