Adriana
Publicat în 27 septembrie 2017, 13:53 / 86 elite & idei

Robert Cazanciuc: Legea insolvenței persoanelor fizice a fost amânată a treia oară și trebuie modificată pentru a putea fi aplicat

Robert Cazanciuc: Legea insolvenței persoanelor fizice a fost amânată a treia oară și trebuie modificată pentru a putea fi aplicat
+ Observator

Legea insolvențelor persoanelor fizice a fost amânată pentru a treia oară și trebuie neapărat modificată pentru a putea intra în vigoare, a declarat, miercuri, Robert Cazanciuc, președintele Comisiei juridice din Senat, prezent la o conferință pe tema insolvenței.

„Le-am spus colegilor din Parlament: dacă proiectul legii insolvenței persoanelor fizice ar fi urmat procedura, nu am fi fost în situația de a amâna de trei ori aplicarea acestei legi. Știam că nu sunt pregătite instanțele, că nu sunt pregătite autoritățile de stat, dar eu îmi aduc aminte că votul a fost unanim în Parlament pe acest proiect”, a afirmat Cazanciuc, care a fost și ministrul Justiției în perioada 2013-2015.

Potrivit acestuia, situația din prezent a fost cauzată de lipsa unei dezbateri publice pe tema insolvenței persoanelor fizice, lucru care se întâmplă, din păcate, în cazul multor acte normative.

„Este o ipocrizie transpartinică, din păcate, care ne blochează la un moment dat, apoi ne mirăm: „Vai, nu merge legea insolvenței persoanelor fizice!”. Pe bune? Dar cine a adoptat legea integral, așa cum a fost propusă, fără nicio dezbatere reală, când noi am propus să intre într-un circuit de avizare, de dezbatere reală cu cei care vor fi chemați să aplice legea? Ați zis: „Lasă, că nu avem timp acum, că are nevoie societatea de acest proiect”. Da, are nevoie, dar un proiect neadecvat o să încurce lumea, ca dovadă că ieri a fost amânată pentru a treia oară intrarea în vigoare și probabil, dacă nu vom face o discuție serioasă despre forma actuală a legii, vom fi obligați să o amânăm din nou. Lipsa de dialog aici duce. La fel și ipocrizia. Ipocrizia distruge România”, a susținut senatorul.

Totodată, Daniel Barbu, membru în Consiliul de Conducere al Institutului Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență (INPPI), prezent la același eveniment, a menționat că această lege, în forma actuală, nu are cum să fie aplicată.

„Ca unul care a încercat să țină cursuri pe tema acestei legi la noi la institut, pot să vă spun că așa cum este acum legea insolvenței persoanelor fizice, ea este inaplicabilă, din punctul de vedere al nostru, al celor care încercăm să o aplicăm și să o explicăm. Este foarte încâlcită, are nevoie de foarte multe resurse, dovadă că a fost și anulată aplicarea ei. Așa că, atunci când se va unifica povestea insolvenței într-un singur cod mare, clar și aplicabil, poate se va interveni și acolo”, a precizat Barbu.

Legea privind insolvența persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament în luna mai 2015.
https://www.agerpres.ro/economie/2017/09/27/cazanciuc-legea-insolventei-persoanelor-fizice-a-fost-amanata-a-treia-oara-si-trebuie-modificata-pentru-a-putea-fi-aplicata-11-24-24

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe