Adriana
Publicat în 15 noiembrie 2017, 21:11 / 113 elite & idei

Robert Cazanciuc: MCV-ul e o chestiune de dialog cu CE, pentru a explica mai bine anumite demersuri

Robert Cazanciuc: MCV-ul e o chestiune de dialog cu CE, pentru a explica mai bine anumite demersuri
+ Justitie • + Observator

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a precizat miercuri, după ce a fost publicat raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), că este necesar un dialog permanent cu reprezentanţii CE pentru a explica mai bine anumite demersuri.

„Comisia face ca de obicei o trecere în revistă factuală a unor lucruri. Sigur, putem să le interpretăm stricto sensu, putem să intrăm în formal, dar ceea ce cred că poate fi consemnat ca progres până în momentul de faţă este destul de clar pentru toată lumea. Sunt cerinţe trecute în acest raport, ca şi în rapoartele trecute, de îndeplinit, pentru a putea finaliza acest proces pe care şi Comisia, şi România şi-l doreşte a fi încheiat până la preluarea preşedinţiei Consiliului UE. E până la urmă o chestiune de încredere între Comisie, statele membre şi România. Noi spunem că anumite lucruri au fost îndeplinite, partenerii noştri spun că ar mai trebui să lucrăm la anumite obiective pentru a fi considerate ca fiind îndeplinite. Cred că e o chestiune de dialog permanent între noi şi Comisie pentru a explica poate mai bine anumite lucruri făcute de noi, de ce s-au întâmplat anumite demersuri. Dacă există riscuri din perspectiva partenerilor europeni, ele, din nou, trebuie aduse pe masa discuţiei şi explicat ce am vrut să facem cu un proces normativ la un moment dat, de ce s-au luat anumite decizii, pentru că am văzut şi din experienţa proprie, după trei rapoarte MCV, că de foarte multe ori înţelegeau diferit faţă de noi, dintr-o lipsă de comunicare pur şi simplu, nu pentru că noi încercam să ascundem ceva”, a precizat senatorul social-democrat.

Întrebat dacă este posibil ca MCV-ul de anul viitor să fie favorabil, Cazanciuc a replicat că este vorba despre un proces care implică mai mulţi jucători: România, CE şi statele membre, dar şi că e important să se constate că ţara noastră „a învăţat din propria lecţie”. Totodată, el a subliniat importanţa unui mecanism de monitorizare pe Justiţie, la nivel european, cu criterii unitare.

http://www.stiripesurse.ro/fostul-ministru-al-justitiei-robert-cazanciuc-mcv-ul-e-o-chestiune-de-dialog-cu-ce-pentru-a-explica-mai-bine-anumite-demersuri_1231815.html

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: România poate fi expusă unor ameninţări

PoliticVictor Ponta: Relatia Romania – SUA/ cateva impresii si concluzii in urma intalnirilor politice pe care le-am avut la Washington!

EconomieIulian Fota: România poate fi expusă unor ameninţări

ExternAlexandru Lăzescu: Extremele confiscă spațiul public american

EvenimenteCorina Crețu invită România să se înscrie cu proiecte de calitate la Gala RegioStars Awards 2019

CulturaRadu Preda: Un model inepuizabil

SocialOctavian Badescu: Tranzactionarea imobiliara si capcana sumei rotunde – o misiune imposibila?

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe