Adriana
Publicat în 11 iulie 2018, 07:36 / 72 elite & idei

Robert Cazanciuc: Suferinţele unor oameni dovedit nevinovaţi de hotărâri judecătoreşti, nu trebuie să fi fost în zadar

Robert Cazanciuc: Suferinţele unor oameni dovedit nevinovaţi de hotărâri judecătoreşti, nu trebuie să fi fost în zadar
+ Observator

Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, a comentat pentru Q Magazine de ce nu talibanii și nici falșii profeți apără justiția română.

Justiţia, apărată de „talibanii” care cred că scopul scuză mijloacele

Urmărind dezbaterile publice zilnice constaţi că justiţia este o temă care preocupă societatea românească în aşa mare măsură încât te întrebi dacă am conştientizat la nivel de masă principiile de drept sau bătălia românilor cu românii a ajuns atât de acută încât suntem interesaţi de mersul justiţiei într-o măsură egală sau  chiar mai mare decât soarta propriei familii, legată în mod tradiţional de educaţie, sănătate sau un loc de muncă care să ne ajute să ne împlinim destinul.

Cum am ajuns sa credem ca în Ţara Românească justiţia poate fi apărată de proprii ei cetăţeni doar prin talibani, adică de o minoritate care ne spune că scopul scuză mijloacele, nu putem înţelege decât făcând apel la istorie.

În mitologia greacă, Themis, zeiţa justiţiei, era sub protecţia directă a lui Zeus pentru a sublinia importanţa acordată protejării oamenilor de nedreptăţi, dar şi pentru a o proteja de orice altă zeitate reală sau încrezută care ar fi putut pune în pericol ordinea societăţii.

În istoria noastră recentă, Zeus pare să fi fost un personaj care ştia ceva din mitologia greacă, dar a crezut că poate fi chiar mai bun decât originalul şi a încercat să protejeze justiţia, dar nu pentru binele general, ci pentru a da propriei oştiri senzaţia că poate fi deasupra legilor. Faptul că au fost soldaţi credincioşi nu este de blamat, de condamnat, ci chiar ar trebui să ne bucure că mai sunt oameni care mai credîn ceva, fie el şi un zeu fals. O să fie mai greu de explicat însă cum oameni educaţi în spirit occidental au ales să cauţioneze practici utilizate în anii cei mai grei ai stalinismului, când justiţia a fost folosită pentru epurarea adversarilor politici. Până la a dovedi complicităţi, e bine să rămânem în zona naivităţii celor care, din păcate, de-a lungul istoriei, au mai fost folosiţi pentru a deturna atenţia de la excese.

Tot la istoria noastră recentă trebuie să îi trimitem şi pe tinerii noştri compatrioţi care, poate, nu ar fi rău să vină în Parlamentul României cu bannere pe care să fie înscrise cuvintele din testamentul politic al lui Ion Raţiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!

Câştigarea bătăliei pentru justiţie, posibilă doar prin echilibrul puterilor

Amestecul concomitent de ură şi iubire faţă de justiţie poate să explice cumva şi cele 4 milioane de cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată sau pe mesele procurorilor. Cu siguranţă că doar o mică parte din ele sunt generate de excese, restul fiind rezultatul mersului unei societăţi pline de pasiune, în care fiecare dintre noi credem în propria noastră dreptate. Revine judecătorilor rolul de a pune lucrurile în echilibru atunci când raţiunea, educaţia sau bunul simţ nu reuşesc să răzbească şi dorim cu orice preţ să mergem la judecată.

Dar cine sunt astăzi cei chemaţi să ne judece? Un număr de aproximativ 7000 de oameni au jurat să respecte legile ţării, să apere drepturile şi libertăţile fundamentale, să-şi îndeplinească atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire.

Am avut privilegiul de a cunoaşte în mod direct o bună parte din aceşti oameni şi pot depune mărturie că respectă jurământul rostit cu mâna pe Constituţie, în faţa lui Dumnezeu .

Dezbaterea din societatea românească nu este, însă, despre aceşti oameni, ci este despre falşii profeţi care au acţionat cu rea intenţie, rea-credinţă sau gravă neglijenţă atunci când au crezut că echilibrul social poate fi restabilit nu cu instrumentele oferite de lege, ci bazându-te pe propriile aprecieri şi pe cunoscutele expresii „ştiu eu mai bine” sau „trebuie să fi fost ceva acolo”, traducând în mod greşit ceea ce sisteme de justiţie independente numesc „dincolo de orice indoială rezonabilă”, adică obligaţia unui magistrat de a înlătura orice dubiu atunci când este chemat să decidă soarta semenilor săi.

Nu CEDO trebuie să fie locul unde românii îşi găsesc dreptatea

Nevoia societăţii româneşti de a avea o justiţie independentă este dincolo de orice îndoială. Nu MCV sau diverse angajamente internaţionale trebuie să fie resortul pentru a reda încrederea populaţiei în propriul sistem judiciar, nu CEDO trebuie să fie locul unde românii își găsesc dreptatea, ci dreptatea trebuie să fie în fiecare oraş unde noi am decis  să existe o instanţă de judecată, adică acel loc în care să nu te simţi strivit de arbitrariu, ci încrezător că eşti într-un loc în care se va săvârși actul de justiţie!

Avem parteneri externi care uneori nu folosesc consacrate canoane diplomatice pentru a ne împărtăşi din propriile experienţe de consolidare a independenţei justiţiei, dar acest lucru nu înseamnă că nu putem învăţa din experienţele lor.

 

Robert Cazanciuc: Suferinţele unor oameni dovedit nevinovaţi de hotărâri judecătoreşti, nu trebuie să fi fost în zadar

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: România poate fi expusă unor ameninţări

PoliticVictor Ponta: Relatia Romania – SUA/ cateva impresii si concluzii in urma intalnirilor politice pe care le-am avut la Washington!

EconomieIulian Fota: România poate fi expusă unor ameninţări

ExternAlexandru Lăzescu: Extremele confiscă spațiul public american

EvenimenteCorina Crețu invită România să se înscrie cu proiecte de calitate la Gala RegioStars Awards 2019

CulturaRadu Preda: Un model inepuizabil

SocialOctavian Badescu: Tranzactionarea imobiliara si capcana sumei rotunde – o misiune imposibila?

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe