Matei Bogdan
Publicat în 1 mai 2019, 18:29 / 98 elite & idei

Robert Lupitu: Astăzi în istoria UE – Se împlinesc 20 de ani de intrarea în vigoare a Tratatului de la Amsterdam, actul care a sporit puterile Parlamentului European și a instituit ”’spaţiul de libertate, securitate şi justiţie”

Robert Lupitu: Astăzi în istoria UE – Se împlinesc 20 de ani de intrarea în vigoare a Tratatului de la Amsterdam, actul care a sporit puterile Parlamentului European și a instituit ”’spaţiul de libertate, securitate şi justiţie”

de Robert Lupitu

Astăzi se împlinesc douăzeci de ani de când, la 1 mai 1999, a intrat în vigoare Tratatul de la Amsterdam de modificare a Tratatului UE, a Tratatelor de instituire a Comunităţilor Europene şi a anumitor acte conexe, un act juridic al Uniunii Europene al cărui scop a fost să reformeze instituţiile UE în pregătirea extinderii către noi state membre. Tot astăzi, se împlinesc și cinsprezece ani de la cel mai mare val de extindere din istoria UE.

În martie 1996 s-a deschis la Torino (Italia) o Conferinţă interguvernamentală pentru revizuirea Tratatului privind Uniunea Europeană. Negocierile s-au încheiat la 2 octombrie 1997, când a fost semnat de cei 15 lideri ai statelor membre Tratatul de la Amsterdam. Tratatul astfel semnat l-a amendat pe cel de la Maastricht, fără însă a-l înlocui. Cuprinde 13 protocoale, 51 de declaraţii adoptate de Conferinţa interguvernamentală şi 8 declaraţii ale statelor membre, informează Parlamentul European.

Tratatul de la Amsterdam a deschis calea dialogului între Uniunea Europeană şi cetăţenii săi prin respectarea drepturilor fundamentale, combaterea discriminării de toate felurile, furnizarea de oportunităţi egale pentru bărbaţi şi femei, aducând modificări concepţiilor generale privind cetăţenia Uniunii. Astfel, la art.8 Tratatul face precizarea conform căreia ”cetăţenia Uniunii completează cetăţenia naţională şi nu o înlocuieşte”.

Tratatul a extins drepturile Parlamentului European în sensul co-participării acestuia la procesul decizional. Procesul co-decizional fusese deja specificat în Tratatul de la Maastricht, aducând parlamentul la acelaşi nivel cu Consiliul Uniunii Europene, alcătuit din guvernele statelor membre. Prin Tratatul de la Amsterdam dreptul Parlamentului European de participare la luarea deciziilor a fost extins în toate domeniile în care Consiliul de Miniştri hotărăşte cu o majoritate calificată, excepție făcând de la această regulă politica agricolă – domeniul cel mai costisitor al Uniunii Europene.

Drepturile Parlamentului European au fost extinse şi în procesul de desemnare a membrilor Comisiei Europene: Parlamentul nu numai că trebuia să fie de acord cu numirea membrilor acesteia, ci şi cu numirea preşedintelui Comisiei. Parlamentul European era consultat înaintea convocării unei conferinţe interguvernamentale şi era ales prin vot universal direct, numărul eurodeputaţilor fiind stabilit la 700.

Prin Tratatul de la Amsterdam au fost consolidați și cei doi piloni creați prin Tratatul de la Maastricht, cei privind domeniile justiție și afaceri interne și politică externă și de securitate comune.

Astfel, a fost instituit aşa-numitul ”Spaţiu de libertate, securitate şi justiţie”. În acest context, au fost extinse drepturile Oficiului European de Poliţie (EUROPOL) şi a fost integrat în actele comunitare Tratatul de la Schengen. Statele membre au convenit şi asupra unei colaborări mai strânse în domeniul vizelor, azilului şi imigrării.

Documentul stabilea noile principii şi responsabilităţi în domeniul Politicii de Securitate şi Externe Comune pentru proiectarea valorilor Uniunii în afara spaţiului comunitar, protejând interesele şi reformând modurile de acţiune. În acest domeniu, Consiliul European stabilea strategiile comune, care erau apoi puse în practică de Consiliul Uniunii Europene prin majoritate calificată. A fost înfiinţat postul de Înalt Reprezentant al Politicii Externe şi de Securitate Comună, cu rolul de a reprezenta Uniunea Europeană în afacerile externe. Hotărârile în domeniu ale Consiliului de Miniştri trebuiau luate cu unanimitate de voturi. În cadrul PESC sunt incluse misiunile comunitare, gestionarea crizelor şi posibilitatea Uniunii de a recurge la Uniunea Europei Occidentale pentru punerea în aplicare a misiunilor sale.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Constat cu satisfacție că și CCR a ajuns, în mod corect și inevitabil, la aceeași concluzie ca mine

PoliticKlaus Iohannis: Constat cu satisfacție că și CCR a ajuns, în mod corect și inevitabil, la aceeași concluzie ca mine

EconomieDaniel Dăianu propune să se amâne noi creșteri de venituri/salarii

ExternCorina Crețu: Nu o voi obstrucționa pe Rovana Plumb în drumul ei spre Comisia Europeană

EvenimenteMireille Rădoi: “No Drugs Revolution”. “Tinerii şi propriile lor valori”, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, Bucureşti

CulturaRadu Preda: Panorama comunismului în Moldova sovietică

SocialRaed Arafat prezintă 14 măsuri prin care se doreşte reorganizarea sistemului de urgenţă 112

MoldovaSorin Ioniţă: Justiţia în Moldova – arestează doar femei din grupul Şor & fixeri Sputnik, sau merge până la capăt (Miami?)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe