Matei Bogdan
Publicat în 6 noiembrie 2019, 20:36 / 122 elite & idei

Robert Lupițu: Bogdan Aurescu l-a asigurat pe Jens Stoltenberg de sprijinul României ”pentru îndeplinirea obiectivelor Alianței”

Robert Lupițu: Bogdan Aurescu l-a asigurat pe Jens Stoltenberg de sprijinul României ”pentru îndeplinirea obiectivelor Alianței”

de Robert Lupițu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prilej cu care șeful diplomației române l-a asigurat pe înaltul oficial NATO de întreg sprijinul președintelui Klaus Iohannis, al Guvernului României, al prim-ministrului Ludovic Orban și al său personal pentru îndeplinirea obiectivelor Alianței, precum și de continuitatea politicilor și angajamentelor țării noastre în cadrul NATO, astfel cum este prevăzut de programul de guvernare al noului Guvern de la București. 

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, cei doi oficiali au trecut în revistă prioritățile pentru perioada imediat următoare.

”În acest context, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța acordată de România consolidării rolului NATO în regiunea Mării Negre, prin întărirea prezenței înaintate în partea de sud a Flancului Estic”, arată sursa citată, precizând că Aurescu a subliniat importanța implementării pachetului privind Marea Neagră, adoptat de miniștrii de externe aliați în luna aprilie a acestui an, la Washington.

Totodată, șeful diplomației române a subliniat necesitatea unei prezențe navale NATO crescute în Marea Neagră și sporirea contribuțiilor aliaților la Brigada Multinațională din România.

De asemenea, a informat despre susținerea de către noul Guvern a continuării angajamentului pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Secretarul general Jens Stoltenberg a adresat felicitări noului ministru al afacerilor externe pentru preluarea funcției și a mulțumit pentru sprijinul și contribuțiile României în cadrul NATO, cu referire la implicarea României atât în sudul, cât și în nordul Flancului Estic, în Polonia, la alocarea a 2% din PIB pentru apărare, la participarea la misiunile NATO din Afganistan și Kosovo și a reamintit importanța pe care o are componenta din România a sistemului NATO antirachetă.

Secretarul general Jens Stoltenberg a reconfirmat, la rândul său, necesitatea implementării tuturor măsurilor adoptate de Alianță în vederea întăririi securității euro-atlantice, inclusiv în zona de sud a Flancului Estic.

Cei doi înalți oficiali au trecut în revistă agenda reuniunii ministeriale NATO din noiembrie și au evidențiat importanța reuniunii șefilor de stat și de guvern aliați, care va fi organizată la Londra, în luna decembrie 2019, pentru avansarea procesului de adaptare a Alianței.

Totodată, au convenit să aprofundeze dialogul, inclusiv cu prilejul reuniunii miniștrilor aliați de externe din noiembrie 2019.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe