Adriana
Publicat în 19 iunie 2012, 15:00 / 500 elite & idei

Robert Turcescu, protest cu papion

Robert Turcescu, protest cu papion

Jurnalistul Robert Turcescu a protestat duminică seara, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării”, difuzată de B1 TV, față de trecerea Institutului Cultural Român de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului.
Astfel, Turcescu a ales să poarte un papion, precizând că „actuala putere” nu ține cont de vocea societății civile, ci doar de dorința premierului Victor Ponta.
„Am ales să port papion, ca o formă de protest față de ceea ce înțelege actuala putere să comită la adresa ICR. Avem de-a face cu o situție extrem de gravă, cu o încercare de a înlătura, pe criterii numai de ei știute, orice om care s-a aflat în fruntea unei instituții doar pentru că li se pare că a fost pus de Băsescu sau pentru că ar fi avut o atitudine pedelistă. Nu mai contează performanțele, vocea societății civile, nu mai contează nimic, ci doar vrerea primului ministru. Mâine spre seară va avea loc și un protest în stradă”, a spus jurnalistul.
De asemenea, el a lansat un apel la toți oamenii de televiziune, de a purta măcar o zi papion, în semn de solidaritate cu această cauză.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012 modifică Legea de funcţionare a ICR nr. 356/2003, în sensul trecerii ICR sub autoritatea Senatului, care va numi atât conducerea operativă, cât şi membrii Consiliului de conducere din ICR în maximum 15 zile de la adoptarea actului normativ.
Premierul Victor Ponta a justificat, miercuri, decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Parlamentului prin faptul că instituţia era ”mult prea politizată”.
La rândul său, preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a spus că faptul că premierul Victor Ponta a calificat ICR drept o instituţie politizată şi lipsită de transparenţă reprezintă două ”minciuni calificate”.
Printre persoanele publice care sprijină protestul se numără Cristi Puiu, Andrei Şerban, Alexandru şi Ada Solomon, Grigore Leşe, Dan Dediu, Mihai Mihalcea, Ada Milea, Voicu Rădescu, Irina Margareta Nistor, Cristina Modreanu şi Doina Jelea.

Articol publicat pe www.b1.ro

Ultima ora:

ObservatorRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

PoliticRadu Burnete: ”Patriotismul” anti european e lupul paznic la oi și nimic mai mult

EconomieRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

ExternOvidiu Nahoi: Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

SocialRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

EvenimenteRadu Carp: „Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

CulturaFlaviu George Predescu: Romanul Paraclis 1980 va apărea cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus, în decembrie

EditorialAlexandru Lăzescu: La moartea RegineiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe