Matei Bogdan
Publicat în 18 martie 2020, 19:31 / 39 elite & idei

Roxana Voicu Dorobantu: Profesor – singur față în față cu online-ul – Mic Îndrumar

Roxana Voicu Dorobantu: Profesor – singur față în față cu online-ul – Mic Îndrumar

de Roxana Voicu Dorobantu

O lună de la începutul noului semestru și trebuie să predai brusc altfel. Te-ai întâlnit cu studenții de 3-4 ori, ai așezat lucrurile pe un făgaș normal, în care toată lumea știe ce are de făcut și pandemia decide să îți strice planurile. Primești informare că toate activitățile se mută în online. Care e abordarea? 
Nu mă voi referi la partea tehnică a platformelor, ci mai degrabă voi incerca să ofer câteva sfaturi pentru o interacțiune optimă, din experiența proprie. Un Mic Îndrumar de gestiune a riscului de tranziție la online. 

Experimentează cu primul curs. Știu că e dificil pentru unii să își arate vulnerabilitatea în față studenților / elevilor. Ei sunt însă generația născută direct digital. Noi… nu prea. Admite în fața lor faptul că experiența aceasta este o aventură și o lecție atât pentru ei cât și pentru tine. 

Asigură-te că ai infrastructură care să îți permită trecerea la online: intri de pe laptop, calculator, telefon? Ai baterie? Merg aplicațiile? Se încarcă platforma? Ai net? Pot părea întrebări stupide, dar vrei ca la ora stabilită pentru curs sau seminar să poți avea acces pe deplin

Asigură-te că ai la îndemână adresele de email ale studenților astfel încât, în măsura în care platforma dă erori (din varii motive, unul putând fi că nu mai ai conexiune la Internet), le poți comunica problema tehnică.

O platformă de blended learning, cum este cea pentru învățământ la distanță, presupune o interacțiune fizică cu studentul, la un moment dat. Că de aceea e blended și nu online learning integral. E bine să știi asta. Însă, deși sperăm cu toții că situația este doar temporară, realitatea este că nu avem de unde să știm cât va dura. Oricum, blended learning și online learning sunt tendințe pentru învățământ. Așadar, șansele sunt că aceasta să fie nouă noastră realitate pe termen mediu: să împletim partea de interacțiune online cu interacțiunea față în față.

Asigură-te că toți studenții cu care ai interacționat la curs au acces. Adică? Poate ai avut studenți Erasmus, poate unii nu știu cum să acceseze platforma. Cum faci asta? Le dai un mail, de preferat cât mai rapid, recomandându-le să verifice dacă au acces la cursul sau seminarul tău și, dacă nu, să te contacteze.

Reține că într-o platforma de blended learning rareori ai partea de “videochat”. De cele mai multe ori capacitățile platformei sunt limitate la postarea de materiale (inclusiv filmulețe), quizzuri, întrebări punctuale, forumuri sau chaturi. Acestea pot fi extrem de utile pentru seminarii, mai ales dacă presupun lucrul individual. Dacă modus operandi la tine era să le dai să lucreze în echipa, poți face acest lucru, dar va funcționa mai degrabă că temă, nu în timpul alocat interacțiunii pe platformă (deoarece ar aduce timpi morți). Ceea ce ne duce la punctul următor

Pentru o prelegere poate vei considera că este necesar ca studenții să te și audă. Poți face acest lucru live, pe durata cursului, folosind un alt instrument, de tip Cisco Webex, Zoom, Facebook live, YouTube live sau înregistrandu-te înainte de curs / seminar. Majoritatea instrumentelor live permit înregistrarea și posibilitatea de postare ulterioară. De asemenea, majoritatea permit chat-ul în timp real, adică studenții pot propune întrebări sau comenta în timpul prelegerii.

Asigură-te că ai la îndemână toate elementele pe care dorești să le folosești că material didactic în timpul cursului / seminarului. Să spunem că vrei să le indici un studiu de caz: este de dorit că el să fie încărcat pe platformă înainte de a începe cursul sau seminarul. Dacă vrei să le arăți în timp real un link, ar fi bine să îl ai deja deschis într-un alt tab (pe o altă pagină) al browserului tău.

Fă un test înainte de a începe, alocă-ți cam jumătate de ora înainte de prima interacțiune integral online cu platforma pentru a vedea cum funcționează. Dacă intri și cu parte video, asigură-te că te vezi bine (nu doar cu jumătate de față sau cu imagine rotită la 90 grade), nu ești contre jour, nu ai lumina puternică în spate. După această prima parte de test, nu va fi nevoie să aloci la fel de mult, dar va fi necesar să aloci măcar câteva minute înainte de începerea prelegerii pentru trecerea prin acest checklist “de dinainte de decolare”.

Pregătește dinainte scenariul cursului sau seminarului: Dacă ai parte video: cât stai în video live? Nu îți recomand mai mult de 45 de minute. Vei pierde atenția audienței, care (cu o probabilitate foarte mare) face și altceva în timpul acesta. Mai mult, cu excepția cazului în care ești deja prezentator TV sau vlogger, nu ai capacitatea de a transmite doar prin verbal ceea ce în sala de curs o făceai cu verbal + non-verbal + para-verbal. Dacă nu ai parte video: ce întrebări le pui, care este succesiunea în care vei pune acele întrebări. După primul curs / seminar de experiment, vei vedea dacă ți-ai propus prea mult sau prea puțin. 

Pregătește-te ca limbajul, mai ales pe partea de chat, să conțină emoji  (adică smileys), prescurtări (de tipul LOL), propoziții scurte și trunchiate. Nu considera aceasta o ofensă, vine doar din obișnuinta de a scrie scurt într-un mediu de tip chat text. Seamănă întrucâtva cu un dialog pe un grup de whatsapp.

Ritmul va fi mult mai rapid, interacțiunea mult mai dinamică. Așadar, e bine să ai răbdare cu ei și mai ales, tu cu tine.

Pregătește materialele pentru un curs online. Această presupune să le pui la dispoziție mai multe instrumente de interacțiune, cum ar fi răspunsul la întrebări / teste. Platforma permite acest lucru.

Alocă un număr de ore înainte de curs / seminar pentru a pregăti aceste scenarii și materiale / metode de interacțiune. La nivel pedagogic, ai făcut deja acest lucru înainte de începerea semestrului. Însă sunt făcute pentru interacțiune față în față, sau (în cel mai bun caz) pentru blended. Nu pentru full online. Vor trebui refăcute. Vei vedea exact ce ar trebui să adaugi sau să scoți după primul curs.

Primul curs full online va fi extenuant. 

Nu te îngrijora, va fi bine 🙂 Cere-le sprijinul studenților. Am trecut din paradigma profesorului ca depozitar al cunoașterii în paradigma clasei ca spațiu de co-creație și învățare comună. Și am trecut brusc. Nu-i nimic. Suntem rezilienti. Important este să reușim să transmitem cunoștințele și abilitățile studenților noștri în acest context disruptiv. 

PS: Ajută să ai umor 😉 și să tratezi situația responsabil, dar relaxat. Vei face greșeli. Așa. Și? 

https://rovodo.blogspot.com/

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

PoliticOvidiu Nahoi: Sprijin european pentru Balcanii de Vest

EconomieAlexandra Gătej: Criza coronavirus – Ce ne va lipsi în viitor?

ExternThierry de Montbrial, Senior Adviser Club România: May the weeks ahead engender new forms of solidarity that, after victory, will allow us to bounce back with a deeply reconceived vision of an inevitable multilateralism

EvenimenteCristina Popescu: Marea Lojă Națională din România, 140 de ani de la înființare

SocialDaniela Vişoianu: Cei mai buni dintre noi

CulturaTheodor Paleologu: Ideea că suntem atotputernici e o imensă iluzie. Cine sunt ”dedesubtologii”?

EditorialMihai Toader-Pasti: Acum este momentul să devenim mai deștepțiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe